همه چیز درباره ماهیگیری چینیها در ایران

روزنامه آنلاین وقایع اتفاقیه: چند روزی است که ماجرای ماهیگیران چینی در دریای عمان به تیتر یک رسانهها تبدیل شده است؛ اتفاقی که بسیاری آن را بازی رسانهای میدانستند و دستاویزی برای تخریب دولت.
ماجرا از یک تصویر آغاز شد، تصویری که نشان میداد ماهیگیران ایرانی در دریای عمان با توری عظیم موفق به ماهیگیری نشدند، اما ماهیگیران چینی با کشتیهای عظیم الجثه ماهیان زیادی را صید کردند. این تصویر علاوه بر افشای این مساله که ماهیگیران چینی در دریای عمان حضور دارند باعث بدبینی بسیاری از هموطنان به این مساله شد که ماهیگیران چینی باعث از رونق افتادن کاسبی ماهیگیران ایرانی میشوند.
این در حالی بود که در همان ساعات ابتدایی انتشار این تصویر و مانور رسانهای روی آن، سازمان شیلات اساسا صدور مجوز برای صیادان چینی را نکذیب کرد، شاپور کاکولکی، معاون صید و بنادر ماهیگیری سازمان شیلات ایران اظهارات یک مقام سازمان بنادر و دریانوردی را تکذیب کرد و گفت: سازمان شیلات ایران تا به امروز مجوزی برای صید آبزیان توسط چینیها صادر نکرده است و چینیهایی نیز که در دریا مشاهده میشوند برای ایرانیها صید میکنند.
بیست و چهار ساعت بعد اما محمدعلی حسنزاده معاون امور بندری و اقتصادی سازمان بنادر و دریانوردی کشور در مصاحبهای با خبرگزاری تسنیم صحت صید ماهی برای ایرانیان را تایید کرد و درباره حضور کشتیهای ماهیگیری چینی در دریای عمان اظهار کرد: چینیها قراردادی در قالب اجاره بلند مدت با شیلات کشورمان دارند، گویا فناوری که این شناورهای چینی دارند در ایران وجود نداردکه بتوانیم ماهی را در عمق 200 متری صید کنیم.
او همچنین اضافه کرده بود که چینی ها برای ماهیگیری در عمق 200 متری مجوز و قرارداد رسمی دارند، درباره اینکه خدمه چینی است یا نه باید گفت الان خدمه سایر شناورهایی که بنادر تردد میکنند از همه کشورها هستند و شناورهای ایرانی نیز الزاما 100 درصد خدمه ایرانی ندارند و از سایر کشورها نیز در این شناورها کار میکنند.
نمایندگان سکوت نکردند
اینبار اما نوبت نماینده مردم زاهدان در مجلس شورای اسلامی بود که در یک اظهار نظری اعلام کند که مجوز به ماهیگیران چینی هزاران نفر را بیکار کرده است. علیم یارمحمدی در همین راستا به خبرگزاری موج گفته یود: از نخستین روزهایی که بحث حضور صیادان چینی در دریای عمان مطرح شد، با این طرح مخالف بوده و هنوز هم مخالف هستیم و مسوولانی که چنین مجوزهایی صادر کرده اند، باید به مردم پاسخگو باشند.
این نماینده مجلس اضافه کرد: آقای حسن زاده معاون سازمان بنادر و دریانوردی به صراحت گفته است که اجازه ماهی گیری به صیادان چینی در دریای عمان به صورت بلند مدت داده شده است، حال ایشان بگوید که تکلیف ماهی گیران بومی که از این طریق امرار معاش می کردند، چیست.
این عضو کمیسیون عمران مجلس تصریح کرد: در حال حاضر حدود 600 لنج از ماهی گیران بومی در دریای عمان ماهی گیری می کنند و بر روی هر لنج 18 نفر کار می کنند. این در حالی است که صیادان چینی با کشتی های پیشرفته کف دریا را جارو کرده و ماهی گیران بومی با مشکلات جدی روبه رو هستند.
وی همچنین گفته بود: ابتدا مسوولان می گفتند که صیادان چینی به آب های ساحلی نزدیک نمی شوند و در فاصله ای مشخص ماهی گیری خواهند کرد، اما امروز شاهد هستیم که کشتی های ماهی گیری چینی با پیشرفته ترین وسائل در دریای عمان ماهی گیری کرده و حتی به ساحل نیز نزدیک می شوند و با این اوصاف ماهی گیر بومی نمی تواند کار خود را انجام دهد.
ارزآوری یا بیکاری داخلی
در نهایت مشخص شد که بر اساس قرارداد رسمی که سازمان شیلات با چینی ها منعقد کرده کشتی های چینی در قالب اجاره بلند مدت اجازه ماهیگیری در عمق 200 متری آب های ایران در دریای عمان را دارند که دلیل این اقدام دارا بودن فناوری شناورهای چینی برای صید در عمق 200 متری و ارز آوری آن برای کشور لحاظ شده است و اصلا قرار نیست که برای چینیها صیدی صورت بگیرد.
اکنون باید دید که این قرارداد تا چه میزان سوددهی برای ایران دارد، بیکاری ماهیگیران داخلی تا چه میزان صحت دارد و چگونه میتوان با این رویه آن را کنترل کرد. و از همه مهمتر اینکه آیا پای وزیر جهاد کشاورزی برای ارایه توضیحات بیشتر به مجلس باز میشود یا نه.
پایان نوشتار/
نظر شما :