مجلس چگونه با کودک همسری مبارزه میکند؟

روزنامه آنلاین وقایع اتفاقیه: پدیده کودک همسری یکی از مسائلی است که این روزها به دغدغه ذهنی بسیاری از فعالان حوزه حقوق کودک تبدیل شده است. آخرین آمار رسمی در کشور نشان میدهد که در ایران حدود 2000کودک مطلقه وجود دارد، این آمار متعلق به کودکانی است که ازدواج آنها در سن زیر هجده سال ثبت رسمی شده است و پس از آن هم به طلاق منجر شده است.
طبق ماده 1041 قانون مدنی ازدواج دختران قبل از سن 13 سال و پسران قبل از رسیدن به 15 سال فقط با اجازه ولی و تشخیص دادگاه و قاضی مربوطه صورت میگیرد.
اکنون سوال اینجاست که دادگاه و سرپرست قانونی کودک چگونه به فردی که زیر سن قانونی برای ازدواج است اجازه این امر را میدهند، احتمالا همه موافق باشیم که اگر ساز و کار قانونی تغییر کند و مواردی در قانون اصلاح شود دیگر فرآیندهای اینچنینی تکرار نخواهد شد. سن ازدواج هم از جمله مصادیقی است که فعالان حوزه کودک معتقدند باید تغییراتی در آن لحاظ شود. روانشناسان معتقدند 13 سال سن مناسبی برای ازدواج نیست و دختران و پسرانی که در سن کم ازدواج کنند خشونتی به آنها روا داشته میشود و باید آن را از بین برد.
لایحه حمایت از حقوق کودک و نوجوان قرار بود تمام مصادیق خشونت علیه کودکان را شامل شود. جای خالی مفاد قانونی مبارزه با کودک همسری اما در این لایحه ما را به این سمت برد که درباره سکوت نمایندگان مجلس درباره پدیده کودک همسری مطلع شویم.
پای لایحه یا طرح دیگری در میان است؟
فاطمه ذوالقدر نماینده مجلس شورای اسلامی که سال گذشته برای تغییر سن ازدواج دختران از آیت الله العظمی مکارم شیرازی فتوا گرفته بود در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی روزنامه وقایع اتفاقیه اعلام میکند: ما در مجلس طرح تازهای برای مقابله با پدیده کودک همسری آماده کردهایم و از ابتدا قرار نبود که این مساله در لایحه حمایت از حقوق کودک و نوجوان مطرح شود.
طیبه سیاووشی دیگر نماینده مجلس و عضو فراکسیون زنان هم درباره این طرح تازه میگوید: در هفتههای آینده قرار است این طرح در دستور کار مجلس قرار بگیرد و فوریت آن اعلام وصول شد.
این نماینده در پاسخ به این سوال که چرا لایحه حمایت از کودکان دربرابر پدیده کودک همسری سکوت کرده است ادامه میدهد: در لایحه حمایت از کودک و نوجوان هیچ مصوبهای درباره ازدواج کودکان نیامده است و به جای آن قرار است طرحی که خود نمایندگان مجلس آماده کردهاند در دستور کار مجلس قرار بگیرد.
سیاووشی در پاسخ به این سوال که آیا این طرح هم مانند لایحه حمایتی از کودک و نوجوان میتواند نظر نمایندگان را به خود جلب کند میگوید: ما تلاش میکنیم و امیدواریم که این طرح هم مانند لایحه رای بیاورد.
به گزارش روزنامه آنلاین وقایع اتفاقیه، طرح حمایت از کودکان بد سرپرست و بیسرپرست که در آن درباره کودک همسری هم صحبت شده است؛ قرار است تا چند هفته دیگر به صحن علنی مجلس شورای اسلامی راه پیدا کند قرار است سن ازدواج در نوجوانان علی الخصوص دختران را افزایش دهد. هدف این طرح این است که سن ازدواج دختران به 15 سال برسد و البته اجازه پدر و دادگاه صالحه برای ازدواج زیر این سن نیز مطرح نباشد تا راههای دور زدن قانون بسته شود. همچنین در این طرح، برخورد قانونی و قاطع با دفترخانههایی که بدون مجوز، ازدواجهای غیرقانونی را ثبت میکنند نیز در نظر گرفته شده است که البته تحقق این مسئله به همکاری گسترده وزارت دادگستری نیاز دارد.
پایان نوشتار/
نظر شما :