عرضه ۱۰۰درصد ریالی نفت در بورس تیغ دو لبه

روزنامه آنلاین وقایع اتفاقیه: دولت اگر همچنان به فروش ارزی نفت ادامه دهد به دلیل قطع روابط بین بانکی و سوئیفت نمی تواند درآمد ارزی خود را وارد کشور کند به همین جهت ممکن است به سمت کاهش صادرات برود و از سوی دیگر اگر فروش نفت را ریالی کند میزان درآمد ارزی کشور و ذخایر ارزی صندوق توسعه ملی کاهش چشمگیری می یابد و ممکن است در تامین بودجه کشور با مشکل مواجه شویم، از این روی باید گفت که عرضه 100درصد ریالی نفت در بورس تیغ دو لبه است.
وزیر نفت، گفت:پیشنهاداتی مبنی بر اینکه نفت در بورس به صورت ۱۰۰ درصد ریالی فروخته شود مطرح شده که این پیشنهاد به شورای عالی هماهنگی اقتصادی قوای سه گانه ارائه می شود و ممکن است این اتفاق رخ دهد.
بیژن نامدار زنگنه با اشاره به عرضه نفت خام در بورس، به خانه ملت گفت: برای فروش نفت خام در بورس در دو مرحله تا سقف یک میلیون بشکه مجوز داده شده بود که در بورس ارائه شد و مقرر شده گزارش جمع بندی ارائه آن به شورای عالی هماهنگی اقتصادی قوای سه گانه برای ادامه کار ارائه شود.
وزیر نفت، گفت: پیشنهاداتی مبنی بر اینکه نفت در بورس به صورت 100 درصد ریالی فروخته شود مطرح شده که این پیشنهاد به شورای عالی هماهنگی اقتصادی قوای سه گانه ارائه می شود و ممکن است این اتفاق رخ دهد.
عضو کابینه دولت دوازدهم، با بیان اینکه بحث افزایش قیمت بنزین در سال 98 مطرح است، اما هیچ تصمیمی در این زمینه اخذ نشده است، تصریح کرد: هرچه در این باره عنوان می شود شایعه است و اگر تصمیمی در این زمینه اخذ شود صادقانه به مردم گفته می شود.
معایب عرضه ارزی نفت در بورس
به گزارش مهر، مقدسه فلاحزاده، کارشناس انرژی ، با بیان اینکه وقتی در معاملات نفتی پای تسویهی ارزی به میان بیاید، خواه سهم این عدد یک و یا ۱۰۰ درصد باشد، ناخودآگاه کلیدواژه تحریم به ذهن مبادرت میکند، گفت: علت این مبادرت این است که با استفاده از سوئیفت در بانکداری بینالمللی، تراکنشهای مالی قابلردیابی است و حصار تحریم به دور حساب ارزی بانک مرکزی باعث بلوکه شدن آن میشود؛ علاوه بر این، امکان شناسایی و تحریمپذیری بخش خصوصی نیز وجود دارد. راه دومی هم وجود دارد که این ارز در حسابی مربوط به افراد مورد تأیید بانک مرکزی در کشور مقصد واریز شود که این کار هم ریسکهای مربوط به خودش را دارد.
وی ادامه داد: چنین مسئله روشنی از چشم وزارت نفت پنهان نمانده است. چنانچه وزیر نفت در جواب خبرنگاران، وزارتخانه متبوع خود را موافق عرضه ریالی نفت در بورس اعلام کرد، اما توپ را به زمین سران قوا انداخت و آنها را مخالفان اصلی و مسئول این تصمیمگیری معرفی کرد. اینکه در جلسه شورای هماهنگی اقتصادی، نظر وزیر نفت بهعنوان مهره اصلی تصمیمگیری در این حوزه به حاشیه برود، جای بسی تأمل است.
فلاح زاده با اشاره به اینکه وزیر نفت پیش از این نیز با اعلام نارضایتی هیئتدولت، تلویحاً مخالفت خود را برای عرضه نفت در بورس اعلام کرده بود، اظهار داشت: به اعتقاد کارشناسان، این مدیریت امور بینالملل شرکت ملی نفت است که بهگونهای ساختار فروش نفت را مهندسی میکند که مشارکت در صادرات برای بخش خصوصی اقتصادی نباشد و در انحصار آنها باقی بماند. نمونه این برخورد در چند مرحله عرضه نفت در بورس در سالهای گذشته دیده شد. عدم تنوع در عرضه، بیاعتمادی به بخش خصوصی و کوتاه کردن زمان تسویه برای خریداران نتیجهای جز سرگردانی برای آنها نداشته است.
فواید عرضه ریالی نفت در بورس
به گفته این کارشناس انرژی، درصورتیکه عرضه نفت در بورس با تسویه صد درصد ریالی به بخش خصوصی صورت پذیرد، با وجود ضمانتهای در نظر گرفتهشده و نبود چالشهای ارزی، هیچ نگرانیای در زمینه بازگشت پول نفت وجود ندارد؛ چراکه بخش خصوصی با استفاده از زنجیره تجار ایرانی و خارجی و استفاده از صرافیها، ارز را به ریال تبدیل میکند و به حساب بانک مرکزی در داخل کشور واریز میکند. با این روش، کمر تحریمهای بانکی در حوزه فروش نفت شکسته میشود و برکات دیگری نیز نصیب کشور خواهد شد.
وی تصریح کرد: بهعنوان مثال، با فروش ریالی نفت در بورس بهجای افزایش ذخیره دلاری بانک مرکزی برای کنترل قیمت ارز، عملاً تقاضا برای ریال افزایش مییابد؛ بهعبارتدیگر، بانک مرکزی همچنان میتواند قیمت دلار را کنترل کند؛ زیرا بهجای افزایش عرضه آن، با تقاضای بیشتر برای ریال، افزایش ارزش ریال بهعنوان پول ملی محقق خواهد شد. از طرف دیگر، فروش ریالی نفت باعث کاهش توزیع نقدینگی در بخشهای غیرمولد اقتصادی و افزایش توزیع آن در بخشهای مولد میشود.
با توجه به تحریمهای جدید نفتی، وزارت نفت باید برای فروش نفت چارهای بیاندیشد. هرچند آغاز فروش نفت در بورس حرکت ارزشمندی است، اما با فروش ارزی آن، دیر یا زود این اقدام ابتر میماند و ارز حاصل از فروش نفت وارد دور باطل تحریمها میشود؛ اما فروش صد درصد ریالی، بهعنوان شرط لازم برای فروش نفت در بورس در زمان تحریمها است که علاوه بر حل مشکل فروش این طلای سیاه و مشارکت بخش خصوصی، به ثبات، رونق و ادامه عرضه در این بازار کمک میکند.
نظر شما :