سعید لیلاز در گفتوگو با «وقایع اتفاقیه»:
رشد نقدینگی در دولت روحانی کمتر از دولتهای سابق است / سیستم بانکی، اقتصاد ایران را به گروگان گرفته است

روزنامه آنلاین وقایع اتفاقیه: شرایط حال حاضر اقتصاد ایران شرایط مطلوبی نیست. اقتصاد ایران نیاز به جراحی عمیق و البته پر هزینهداری دارد که هیچ دولتی حاضر نیست هزینه آن را بپردازد و تا زمانی که این جراحی صورت نگیرد حال و روز اقتصاد ایران وخیمتر خواهد شد و طول درمان اقتصاد ایران افزایش خواهد یافت. در این زمینه «وقایع اتفاقیه» با سعید لیلاز ، اقتصاددان به گفتوگو پرداخته که در ادامه میخوانید.
* اقتصاد مقاومتی و شرایط فعلی ایران
رسیدن به اقتصاد مقاومتی با چند پارگیهای اقتصادی موجود امری غیرممکن است. رسیدن به این شرایط انسجام و هماهنگی در لایههای بیرونی و درونی قدرت در ایران را میطلبد. امروز بزرگترین رسانه داخلی سیاستی کاملاً ضد تولیدی دارد. از دل این رسانه هیچگاه اقتصاد مقاومتی خارج نمیشود. اکنون به گرانفروشان میگویند چرا قیمت فلان کالا را سه برابر کردهای، کارخانهدار میگوید چون قیمت تمامشده سه برابر شده. این دلیل برای محکمه قابلپذیرش نیست و جریمههای سنگین علیه تولیدکننده به بهانه گرانفروشی وضع میشود.
*به سمت اقتصاد مقاومتی حرکت نخواهیم کرد
در حال حاضر بههیچ وجه اقتصادی به نام اقتصاد مقاومتی به وجود نخواهد آمد. زیرا پیشزمینههای آن وجود ندارد. زمانی میتوانیم اقتصاد مقاومتی را ایجاد کنیم که کمربندهایمان را سبد به بنید. باید یاد بگیریم در شرایطی که درآمد داریم از منابع ملی خرج نکنیم تا در زمانی که منابع ارزیمان کاهش مییابد با مشکلاتی مانند مشکلات امسال و سال گذشته روبرو نشویم. در این صورت است که اقتصاد مقاومتی ایجاد خواهد شد.
* رشد نقدینگی در دولت روحانی کمتر از سایر دولتهاست
تورم در سال گذشته و کنونی به دلایل مختلف ازجمله رشد نرخ دلار افزایشیافته. البته درهرصورت میزان رشد نقدینگی دولت آقای روحانی کمتر از دولتهای قبل بوده است. متوسط رشد نقدینگی در دولت روحانی 22 درصد بوده اما در دولت قبل بالای 26 درصد رشد نقدینگی داشتیم. تا قبل از دولت آقای روحانی ریشه اصلی نقدینگی بدهکار شدن دولت بوده است. رشد نقدینگی علت بسیاری از بدبختیهای کشورم است. این رشد از بیانضباطی دولت خارج میشود. فشار سیاسی و اجتماعی دولت را وادار میکند که دست به چاپ پول بزند. این مورد در دولت روحانی کنترل شد.
*بانکها اقتصاد ایران را گروگان گرفتند
امروز ماهیت رشد نقدینگی به رشد سپردهها در بانکهای ایران منتقلشده است. حتی بانک مرکزی نیز ممکن است تسلطی به این مورد نداشته باشد. بانک دولتی امروز 20 درصد سود میدهد از این جهت قیمت تمامشده پول برای بانک با هزینههای جاری این نرخ به 23 درصد افزایش میباید اما از کسی که وام داده15 درصد سود میگیرد. چگونه ممکن است هر واحد پول که 23 تومان تمام میشود را 15 تومان فروخت. درنتیجه بانک کم میآورد و از بانک مرکزی پول قرض میکند. در غیر این صورت مسائل اجتماعی ایجاد میشود. واقعیت آن است که بانکهای اقتصاد ایران را گروگان گرفتند
نظر شما :