صادق زیباکلام در گفتوگو با «وقایع اتفاقیه»:
نباید درشکاف ایجادشده در دموکراسی دمید / ایجاد شکاف در دموکراسی تبعات زیادی دارد/ مردم می پرسند در نتیجه حضور ما در انتخابات چه چیز تغییر کرد

روزنامه آنلاین وقایع اتفاقیه: فضای سیاسی انتخاباتی نیست اما احزاب و جریانهای سیاسی درحال رایزنیهای درون تشکیلاتی برای برگزاری انتخابات هستند. تحریم از نظر اصلاحطلبان کنار گذاشتهشده است و مشارکت مشروط در انتخابات اکنون استراتژی نیروهای اصلاحطلب است و بر اساس برخی شنیدهها ائتلافی نیز با اصولگرایان در انتخابات مجلس آینده نخواهد بود. در این ارتباط « وقایع اتفاقیه» با صادق زیباکلام به گفتوگو پرداخته که در ادامه میخوانید.
* رضایت مردم از احزاب در انتخابات معلوم میشود
بحثهای اساسی در مورد شرکت در انتخابات وجود دارد. افرادی که تردید در حضور در انتخابات دارند زیر بار سؤالاتی هستند که قادر به پاسخ به آنها نیستند. اصولا در دنیا اینگونه است که حزب حاکم زیر سوال مردم قرار می گیرند تا مشخص شود که بعد از چهار سال مردم در مورد عملکردها و سیاستهای آن حزب چگونه می اندیشند. پاسخ به این سوالت نیز در انتخابات مشخص می شود. مردم با شرکت در انتخابات در مورد سیاستهای حزب اعلام موضع میکنند و اگر از عملکرد حزب حاکم راضی نبودند، جریان دیگر و حزب دیگری با سیاست متمایزی را انتخاب می کنند و در صورت عدم رضایت مردم همین حزب حاکم نیز توسط حزبی دیگر برداشته میشود.
* رای دهندگان حق پرسش دارند
در ایران نیز معتقدیم که مردم به همین شیوه در انتخابات شرکت میکنند و اگر از سیاست دولتی بدشان آید افراد دیگری را برمیانگیزند که تغییرات جدید ایجاد شود. از اینرو آن 24میلیونی که در انتخابات شرکت کردند میتوانند از روحانی بپرسند که درنتیجه رفتن ما در پای صندوق رأی چه سیاستی تغییر کرده است؟ و اگر این 24 میلیون در انتخابات شرکت نمیکردند چه اتفاقی میافتاد؟
* امیدیهای تهران باید پاسخ دهند
نمایندگان مجلس دهم با 300 هزار رأی که پیروز انتخابات نشدهاند که تنها به همان 300 هزار نفر پاسخ دهند. نمایندگان لیست امید با رایی به مراتب بیشتر از نمایندگان قبلی به مجلس رفتند اما سؤال این است که اکنون در اثر فعالیت همین امیدی ها چه تغییر مهمی ایجادشده است که بتوان دوباره مردم را به شرکت در انتخابات ترغیب کنیم. در نتیجه برای مردم این سوال به وجود می آید که رأی دادن در انتخابات چه سودی دارد؟
* دموکراسی و نظارت در انتخابات
شرکت یا عدم شرکت در انتخابات بحث دیگری است. هرگونه که دموکراسی را تعریف کنیم، اساس و بنیان دموکراسی این است که هرکس میتواند در انتخابات شرکت کنند و مردم میتوانند به او رأی دهند یا رأی ندهند. به هر شکلی این تعریف را دست بزنید. اگر این تعریف را دست کاری کنیم، آن نظام حتی در صورت کارایی زیاد هم دیگر دموکراسی نیست. ما تغییر اساسی در انتخابات تحت عنوان نظارت استصوابی شورای نگهبان ایجاد کردهایم که امروز به اینجا رسیده ایم که بسیاری از صحنه رقابت حذف میشود.
* نظارتی همچون نظارت استصوابی وجود ندارد
این دروغ بزرگی است که اصولگرایان میگویند که نظارت سختی در برگزاری انتخابات در هر جای دنیا وجود دارد. ما در هیچ نظام دموکراتیکی چیزی به نام نظارت استصوابی نداریم. واقعاً ممکن است نظارت استصوابی بسیار عالی باشد زیرا معنی ندارد که هر کس که خواست در انتخابات شرکت کند اما واقعیت مطلب این است که این اقدامات مبتنی بر اصل دموکراسی نیست.
* با شکافی که بر دموکراسی وارد آوردیم چه خواهیم کرد
سؤال مهم از اصلاحطلبان این است که با این شکاف بزرگی که بر دموکراسی وارد آمده چکار باید کرد؟ آیا باید این شکاف را بپذیریم و مذاکره با شورای نگهبان ادامه داد و به چانهزنی بپردازیم؟ ازاینروست که برخی از اصلاحطلبان شرکت یا عدم شرکت در انتخابات را مطرح میکنند. واقعیت آن است که مسئله فقط رد صلاحیت افراد نیست بلکه نهادهای نظارتی اعلام میکند که صلاحیت افرادی احراز نشده است.
* شکاف در دموکراسی تبعاتی به وجود میآورد
ایجاد این شکاف تبعات و مسائل زیادی را به وجود آورده است. حاصل اینگونه نظارت این شده که مجلس شورای اسلامی دیگر در رأس امور نیست. مجلس دهم که محمد خاتمی تکرار کرد و زیباکلام در 20 شهر به حمایت از آن لیستها پرداخت ، در این 3 سال به کدام خواست مردم توجه کرده است.
مصاحبه گیرنده: احسان اسقایی
نظر شما :