در گفتوگو با وقایع اتفاقیه مطرح شد:
اختلال پردازش شنوایی چیست؟

روزنامه آنلاین وقایع اتفاقیه: با شروع فصل مدرسه اختلالی در بین دانش آموزان دیده میشود که به عقیده مسوولان آموزشی در اثر بیتوجهی به سلامت گوش بین دانش آموزان و والدینشان ایجاد شده است. اختلالی که متخصصین آن را به نام پردازش شنوایی میشناسند. به همین بهانه با یک ادیولوژیست صحبت کردیم و درباره طریقه این بیماری از او جویا شدیم.
احسان نگین یکی از متخصصان ادیولوژی درباره اختلال پردازش شنوایی گفت: پردازش شنوایی یعنی کاری که مغز با اطلاعات شنوایی دریافت شده انجام میدهد تا صدا را درک کنیم. اگر در هر مرحلهای از این روند پردازش به هر دلیلی نقصان صورت بگیرد اختلال پردازش شنوایی رخ میدهد.
این ادیولوژیست درباره تقسیم بندی سیستم شنوایی انسان برای درک بهتر این اختلال توضیح داد: سیستم شنوایی محیطی ما وظیفه انتقال صدا و تبدیل آن به سیگنال های قابل درک برای مغز را عهده دار است. این سیستم کاملا از سیستم شنوایی مرکزی جداست. اجزای سیستم شنوایی محیطی شامل لاله گوش٬ مجرای خارجی٬ پرده گوش٬ استخوانچهها٬ حلزون و عصب شنوایی است.
نگین درباره میزان مبتلایان به این اختلال نیز گفت: در کمترین تخمینها حدود ۲ تا ۳ درصد کودکان مدرسه مبتلا به اختلال پردازش شنوایی هستند و مشخصا این آمار اصلا کم نیستند و نشان میدهد که پردازش شنوایی اختلال نسبتا شایعی است.
از جمله سوالات مهمی که معمولا درباره این اختلال پرسیده میشود این است که افراد چگونه به این اختلال دچار میشوند؟ احسان نگین دراین باره اشاره کرد: گاهی عفونتهای گوشی میانی میتواند منجر به اختلال پردازش شنوایی شود. نوسانات شنوایی به واسطه عفونت گوش میانی میتواند منجر به برچسب گذاری اشتباه مغز روی صداها شنیده شود. عفونتهای گوش میانی در سالهای اولیه زندگی کودکی بسیار شایع است و اگر تشخیص داده شود و درمان نشود به عفونت منجر میشود و در یادگیری زبان اختلال ایجاد میکند.
این متخصص درباره علایمی که میتواند نشانگر اختلال پردازش شنوایی باشد گفت : رفتارهای شایعی که در کودکان مبتلا به اختلال پردازش شنوایی دیده میشود عبارتند از: کندی خواندن و نوشتن٬ دیکته ضعیف مانند جا انداختن حرف یا کلمه٬ جابهجا نوشتن حروف و عدم رعایت ترتیب جمله و ...
این ادیولوژیست درباره تبعات این اختلال شنوایی نیز ادامه داد: معمولا کودکانی که این اختلال را دارند رفتارها و واکنشهای متعددی خواهند داشت. واکنشهایی نظیر: ناراحتی و پرخاشگری غیر معمول به شنیدن صدای بلند٬ عدم توانایی درک صحیح گفتار٬ پرسش مکرر سوالاتی مانند چی؟ ها؟ از جمله مکالمات و برقراری ارتباط ضعیف. مشکل در تلقین اطلاعات شنوایی و بینایی به شدت مدرسه. ناتوانیهای شدید تحصیلی و یادگیری و عدم علاقه به درس و مدرسه و عدم توانایی حفظ توجه به سیگنال شنوایی مثل نویزها در خیابان.
بسیاری تصوری اشتباه دارند و گمان میکنند که اختلال پردازش شنوایی با شنوایی کودک رابطه دارد٬ احسان نگین دراینباره گفت: اختلال پردازش شنوایی ربطی به شنوایی کودک ندارد و نمیتوانیم بگوییم که چون شنوایی کودک مشکل ندارد بنابراین اختلال پردازش شنوایی هم ندارد. تاکید کردیم که اغلب کودکانی که مبتلا به اختلال پردازش شنوایی هستند٬ شنوایی بهتری از دیگران دارند.
احسان نگین درباره غربالگری شنوایی که میتواند در سنین مختلف در کودکان صورت بگیرد و از این اختلال جلوگیری کند گفت: تستهای پردازش شنوایی با تستهای معمولی شنوایی متفاوت هستند و نمیشود از روی نتایج ارزیابیهای شنوایی اختلال پردازش شنوایی را تشخیص داد. وظیفه والدین این است که در شاخصههای زمانی بدو تولد٬ ۳ ماهگی و ۶ ماهگی حتما ارزیابیهای شنوایی غربالگری را انجام دهند.
این ادیولوژیست البته درباره اطمینان به این غربالگریها نیز اشاره کرد: بهتر است که به ارزیابیهای غربالگری به واسطه احتمال خطای آنها بسنده نکنیم و اگر مقدور است ارزیابیهای تخصصی الکتروفیزیولوژیک هم انجام پذیرد. همچنین بهتر است که ۳ شاخص زمانی ۱٬ ۳٬ ۶ سالگی را هم برای ارزیابی شنوایی مد نظر قرار داد.
وی در ادامه گفت: تستهای نوزادان برای شنوایی درد و خونریزی ندارد اما بهتر است برای افزایش اعتبار ارزیابی کودک خواب باشد.
این ادیولوژیست در پایان درباره درمان این بیماری نیز گفت: درمان این اختلال نه از طریق جراحی میسر است و نه از طریق دارو بلکه به واسطه نوروپلاستی سیتی یا انعطاف پذیری مغزی صورت میگیرد. اگر علیرغم پیچیدگی اختلال پردازش شنوایی٬ شدت علایم و میزان شیوع بالا درمان این اختلال بسیار صورت میگیرد. و غیر از موارد خاص حدود ۱۴ جلسه درمان انجام میشود.
نظر شما :