انتخابات افغانستان؛ جدال دموکراسی با افراط گرایی همزمان با تلاش آقازاده ها برای ورود به عرصه سیاسی

روزنامه آنلاین وقایع اتفاقیه: از صبح امروز یکشنه دومین روز از انتخابات پارلمانی افغانستان آغاز شده اما گروه های افراطی از جمله طالبان سعی در برهم زدن این روند سیاسی دارند بطوریکه در تحولات روز اول انتخابات 18 نفر کشته و 65 نفر دیگر زخمی شدند.
افغانستان کشوری که از سال 2001 با یورش آمریکا و متحدانش بجای رویت آرامش شاهد ادامه جنگ و خونریزی بوده از دیروز شنبه 28 مهر صحنه برگزاری انتخابات پارلمانی است . اما طالبان با انجام چند انفجار در شهرهای مختلف از جمله کابل سعی در برهم زدن این روند سیاسی داشته است.
در همین رابطه کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان اعلام کرده است که از آغاز ثبت نام نامزدان انتخابات پارلمانی تاکنون، ۹ تن از نامزدهای انتخاباتی در مناطق مختلف کشته شدهاند.
امنیت رکن عمده و پر اهمیت برای برگزاری انتخابات است. اگر سه دور انتخابات ریاست جمهوری و دو دور انتخابات پارلمانی افغانستان را در نظر بگیریم در برگزاری دور نخست که کشور از امنیت بهتری برخوردار بود مشارکت مردم بیشتر، و پرهیجانتر بود. اما رفتهرفته با وخیم شدن اوضاع امنیتی، آسیبدیدن مردم و ارعاب آنان، از میزان مشارکت کاسته شد.
انتخابات این دوره با سه سال تاخیر انجام شده تنها در ۳۲ ولایت از ۳۴ ولایت افغانستان برگزار می شود. دولت افغانستان پیشتر اعلام کرده بود که به دلایل امنیتی و تنشهای سیاسی در ولایت غزنی، برگزاری انتخابات در این ولایت برای مدت نامعلومی به تعویق افتاده است.
انتخابات پارلمانی افغانستان بعد از سه سال و شش ماه تاخیر از صبح دیروز با مراجعه مردم به بیش از پنج هزار و ۱۰۰ شعبه رایگیری در ۳۲ ولایت از ۳۴ ولایت این کشور آغاز شد. در جریان برگزاری این انتخابات که ۲۲۵۸ نامزد از جمله ۴۱۵ زن برای بدست آوردن کرسی پارلمان با هم رقابت میکنند، حداقل وقوع ۳ انفجار در شهر کابل گزارش شده است.
آخرین انتخابات پارلمانی در افغانستان هشت سال پیش برگزار شد و با وجود اینکه دوره پنج ساله فعالیت نمایندگان پارلمان تمام شده بود اما به دلیل آماده نبودن شرایط برگزاری انتخابات، کار پارلمان فعلی برای سه سال تمدید شد.
طبق آمار رسمی اعلام شده، در این دوره از انتخابات حدود هشت میلیون و ۸۰۰ هزار نفر که سه میلیون و ۶۷هزار نفر آنها زنان و پنج میلیون و ۶۸۱ هزار نفر نیز مردان هستند، برای رأی دادن ثبت نام کرده اند.
مجلس افغانستان ۲۵۰ کرسی دارد که ۱۰ کرسی متعلق به عشایر، ۶۸ کرسی برای زنان و یک کرسی نیز متعلق به اقلیت هندو است.
آقا زاده های افغان از راه می رسند
از آنجا که در این دوره از انتخابات پارلمانی افغانستان فرزندان چهره های سیاسی این کشور از انواع گرایش ها عزم خود را برای حضور در عرصه سیاسی افغانستان جزم کرده اند می توان آینده افغانستان را تحلیل کرد.
آقازاده های چهره های سیاسی از جمله دوستم، حکمتیار، محقق، خلیلی، انوری، اسماعیل خان، سیاف و... در حقیقت با حضور در این انتخابات به نوعی به وزن کشی سیاسی مبادرت می کنند تا نقاط ضعف و قوت خود را برای حضور در عرصه انتخابات ریاست جمهوری سال آینده کشف، ترمیم یا تقویت کنند.
در باره نامزدی فرزندان رهبران سیاسی، گمانهها و نظریات زیادی وجود دارد. بعضی به این باورند که تاریخ مصرف رهبران جهادی افغانستان رو به پایان است و آنها میخواهند جایگاه خود را با فرزندانشان پر کند.برخی دیگر به این عقیدهاند که بحث واگذاری قدرت مطرح نیست، و بحث قدرتجویی و سلطهگرایی بیشتر است.
نگرانی مردم افغانستان مربوط به زمان بعد از پیروزی احتمالی آقازادگان است. مردم فکر میکنند که آقازادگان یا همان فرزندان رهبران سیاسی، در پارلمان افغانستان میتوانند تاثیر مستقیمی روی موازنه قدرت داشته باشند و وزنه پدران و فرزندان در تصمیمگیریهای سرنوشتساز جهتدارانه باشد و تصویب قوانین اصلاحی و مفید را با خطر مواجه کنند.
نظر شما :