سید جلال ساداتیان در گفتوگو با «وقایع اتفاقیه»:
بریتانیا به دنبال کاهش نقش آمریکا در خلیجفارس است / مذاکره با اروپا بر اساس خواست ایران و نه آمریکا در حال پیشروی است / در آستانه انتخابات آمریکا هیچ جنگی درنخواهد گرفت

روزنامه آنلاین وقایع اتفاقیه: شرایط منطقه خاورمیانه به شدت شکننده است. کشتیهای نظامی کشورهای مختلف ازجمله بریتانیا و آمریکا در حال افزایش در خلیجفارس است. برخی معتقدند منطقه در آستانه درگیری نظامی قرار داد و در مقابل برخی دیگر معتقدند نباید به درگیری نظامی در منطقه اندیشید زیرا ایران درصدد است از طریق جایگاه دیپلماتیک خود این مسئله را حلوفصل کند. برای بررسی بیشتر این مورد، «وقایع اتفاقیه» با سید جلال ساداتیان ، سفیر سابق ایران در لندن به گفتوگو پرداخته که در ادامه میخوانید.
* دژ نظامی در خلیجفارس
آرایشی که اکنون در خلیجفارس به وجود آمده، حالت بسیار خطرناکی است اما به نظر میرسد در کوتاهمدت شاهد درگیری نظامی در منطقه نخواهیم بود زیرا طرفین به دنبال آن هستند که با تهدید، یکدیگر را مجاب به پذیرش خواست یکدیگر کنند. ضمن اینکه در آستانه انتخابات آمریکا نیز هیچگاه جنگ مهمی اتفاق نخواهد افتاد. در این معنا که ایران در شرایط تهدید قرارداد. تهدیدی که میکوشد که رفتار ایران را تغییر دهد که بسیار بعید است.
* از ایران چه میخواهند
آمریکا ا فشار بر تهران به دنبال این است که ایران از عراق و سوریه خارجشده و برد موشکهای خود را کوتاه کند. از سوی دیگر ایران با چین و روسیه و بازیگران اروپایی مذاکرات خود را پیش برده و انتظار دارند که این کشورها در برابر آمریکا ایفای نقش کنند و موقعیت خود را در خلیجفارس به رخ بکشند حتی بین بریتانیا و آمریکا بهرغم نزدیکی و همکاریهای آتلانتیکی در موضوع خلیجفارس اختلافات زیادی وجود دارد.
* بریتانیا به دنبال کاهش نقش آمریکا در خلیجفارس
اختلاف بریتانیا و آمریکا بر سر ارسال نیروی نظامی به خلیجفارس نشان میدهد که انگلستان خواهان افزایش نقش آمریکا در منطقه نیست تا بریتانیا هم بتواند در ارتباط با ایران نقش خود را تثبیت کند.
*رضایت ایران از نتیجه مذاکرات کمیسیون مشترک
اروپاییها در کمیسیون رسیدگی به شکایات برجام به دنبال آن هستند که مساله ایران و آمریکا را حل کنند. بر اساس آنچه عراقچی اعلام کرده اعتراضات ایران مورد توجه اعضای این کمیسیون قرارگرفته است اما خروجی این جلسه به بیرون درز نکرده است اما به طورکلی میتوان تحلیل کرد که خواستههای تهران در دستور کار این گروه قرارگرفته است.
* طرحهای آمریکا شکستخورده است
آمریکا جدا از برجام درخواست کاهش برد موشک های ایران را دارد و خواهان خروج ایران از منطقه است و طبیعتا ایران به این درخواستها پاسخ منفی داده است. از سوی دیگر بریتانیا با توقیف نفتکش ایرانی به دنبال حل موضوع خانم زاغری بود که در مقابل ایران کشتی نفتی بریتانیا را توقیف کرد. در ادامه کشتی دیگر ایران که حامل ال پی جی بوده در سنگاپور توقیف شد. با این جود تا این لحظه به نظر میرسد طرحهای آمریکا در مقابل ایران شکستخورده است. البته هنوز هیچ گزارشی از نشست مشترک ایران و اروپا در کمیسیون مشترک برجام منتشرنشده اما رضایت آقای عراقچی از میز مذاکرات نشان از آن است که مذاکره بر اساس خواست ایران در حال پیشروی است.
نظر شما :