عذرخواهی دولتمردان آب رفته به جوی را برمیگرداند؟

روزنامه آنلاین وقایع اتفاقیه: عذرخواهی! ادبیاتی که این روزها دولتمردان حسن روحانی از آن استفاده میکنند، آن هم مدیران ردهبالای دولت، آن هم کسانی که شایعات رفتن آنها از دولت گاه و بیگاه شنیده میشود.
- عذرخواهی نوبخت از مردم بابت نوسانات قیمتها
محمدباقر نوبخت، معاون رییسجمهوری و رییس سازمان برنامهوبودجه کشور طی سفر به قزوین در جمع خبرنگاران ضمن عذرخواهی از مردم و تولیدکنندگان بابت نوسان قیمتها گفت که «از تولیدکنندگان بابت شوکی که به بازار وارد شد و برای برخی واحدها ایجاد مشکل کرد، عذرخواهی میکنیم و تلاش خواهیم کرد تا بهسرعت مشکلات برطرف شود.»
رییس سازمان برنامهوبودجه افزود: تولیدکنندگان و مردم مطمئن باشند که اجازه نخواهیم داد تا مشکلات تولید ادامه پیدا کند و در این راستا با کمک وزرا برنامهریزیشده تا از نزدیک با واحدهای تولیدی در ارتباط باشیم. هیأت دولت بدون تعطیلی و با کار میدانی در تلاش است تا مشکلات و موانع تولید را حل کند و بهزودی از این مقطع عبور خواهیم کرد.
- معاون اول روحانی هم عذرخواهی کرد
عذرخواهی نوبخت در حالی صورت گرفت که پیش از او، اسحاق جهانگیری، معاون اول رییسجمهوری در روز سه شنبه 10 مهرماه، در آیین افتتاح ۱۷۰۰ فضای آموزشی، ورزشی و پرورشی کشور از مردم عذرخواهی کرد و با بیان اینکه بخش زیادی از مسائل و مشکلات ناشی از فشارهای روانی است و عدهای تلاش میکنند از این شرایط سوءاستفاده کنند، گفت: من از مردم بزرگوار به خاطر وجود برخی مشکلات عذرخواهی میکنم و به مردم اطمینان میدهم که مدیریت کشور و در رأس آن مقام معظم رهبری بهصورت شبانهروزی تلاش میکنند تا بتوانیم مشکلات و مسائل را از پیش روی کشور برداریم.
اما دومینو عذرخواهی دولتیها در حالی است که مردم در عالم واقع و در زندگی روزمره خود، اثرات و نتایج وعدهها و آمارهای دولت را نمیبینند بلکه برداشتشان این است که سختیها و تنگناهای معیشتی، بیشتر و بیشتر شده است. مردم برای جبران مافات منتظر اقدام عملی دولت هستند تا بر این آشفته بازار مؤثر باشد و هر روز شاهد افزایش گرانی اجناس و رشد تورم نباشند.
- عمل به وعدهها؛ شاید وقتی دیگر
همچنانکه نوبخت در 14 شهریورماه جلسه بررسی طرح دو فوریتی تأمین کالاهای اساسی از نمایندگان خواست که این طرح را مصوب نکنند و منتظر برنامههای دولت باشند، نوبخت در این جلسه گفته بود: « 12 برنامه و پنج بسته جبرانی نیز برای این موضوع تهیه شده است. موضوع طرح تأمین کالاهای اساسی که همان توزیع کالاهای اساسی است نیاز به مداقه دارد، 13 میلیارد دلار از این مبالغ برای 25 قلم کالای اساسی از جمله دارو و کالاهای کشاورزی در نظر گرفته شده که معادل ریالی برای 25 قلم کالا، 17 هزار و 500 میلیارد تومان است و برای پنج دهک به طور ویژه هفت هزار و 500 میلیارد تومان در نظر گرفته شده است. 29 تا 30 هزار میلیارد تومان نیز برای برنامهریزی مشخص شده است.»
حال یک ماه از این وعدهها میگذرد اما هنوز خبری از برنامههای حمایتی دولت برای تأمین کالاهای اساسی نیست.
- بیتفاوتی
آری؛ دولتمردان به سمت عذرخواهی از مردم پیش رفتهاند، اما پس از عذرخواهی باید به این سوال پاسخ دهند که مردم چطور عذرشان را بپذیرند؟ مردمی که این روزها فشارهای روانی سیاسی زیادی را تحمل کرده اند، اجناس را دو برابر و گاهی سه برابر و حتی بیشتر خریدهاند. چطور میتوان عدرخواهی دولتیها را پذیرفت؟ آیا دولت توانسته به معیشت مردم و به خصوص قشر ضعیف جامعه سر و سامانی دهد؟
شاید ترمیم و تغییر کابینه بهتین عذرخواهی از مردم باشد، کابینهای که یک وزیر آن تهییه داروهای خاص برای بیماران خاص را کماهمیت جلوه میدهد، مشاورش گران شدن دلار را امری پسندیده و رئیس دفترش مردم را به کمتر سفر کردن به خارج از کشور توصیه میکند!اما در برابر همه این مصائب و مشکلات و درخواستها برای روی کار آوردن مدیران اقتصادی کارآمد، رئیسجمهور هیچ تصمیم در این زمینه نمیگیرد. تا جایی که مجلس مجبور می شود خود دست به کار شود و برخی از وزرا را برکنار کند.
دولت باید بپذیرد که وعدهها برای بهبود شرایط با بیتفاوتی و بیعملی در این شرایط اقتصادی باورپذیر نیست و دیگر با این شعارها و عذرخواهیها نمیتوان امید در جامعه تزریق کرد. درواقع دولت باید وارد عمل شده و اثرات اقدامات و وعدههای خود را در اقتصاد به مردم نشان دهد، دولتی که روز از شب نشناسد و کار متراکم و انبوه انجام دهد، فعال باشد و مردم را به آینده امیدوار کنند. این آن چیزی است که افکار عمومی از دولت انتظار دارند. اما زمانیکه دولت، بیتحرک باشد و اقدامی قابل توجه برای رفع مشکلات انجام ندهد تحمل مردم نیز کم میشود.
بسیاری از کارشناسان سیاسی معتقد هستند مشکل این روزهای دولت جایی است که به تغییر رفتار آمریکا و یا احتمال استیضاح و برکناری ترامپ و یا نتیجه دادن مذاکرات با غربیها فکر میکند و بهدنبال برنامه و راهکار جدی با توجه به ظرفیتهای داخلی و امکانات موجود نیست.
- صندلیهای خالی در دولت!
بر همین اساس و با توجه به 13 آبان انتظار میرود که دولت با تکمیل تیم اقتصادی و اطلاعرسانی و همچنین ترمیمهای لازم در کابینه، خود را برای شرایط سختتر آماده کند. اما دولت به جای تشکیل تیم ویژه در درون کابینه برای شرایط خاص اقتصادی که تدابیر ویژه خود را میطلبد و در قلمرو حکمرانی و اجرایی باید آرایش و عملکردی متناسب با این شرایط داشته باشد، در وزارتخانههای اقتصاد و رفاه وزیر ندارند. صندلی سخنگویی دولت نیز خالی است و برخی سفارتخانههای ایران ازجمله در هند و چین هم بدون سفیر هستند.
نه تنها به سمت ترمیم کابینه و آوردن چهرههای جدید و کارآمد نیست بلکه در چنین شرایطی دولت اصرار به تفکیک وزارتخانهها دارد، اقدامی که جدای از درستی و نادرستی آن باید در شرایط آرام اقتصادی که مجلس و دولت اولویتهای اصلی و مهم برای اداره کشور نداشته باشند بررسی و درباره آن تصمیمگیری شود، نه در این شرایط جنگ اقتصادی که اینگونه اقدامات فقط وقت تلف کردن است.
شاید به همین دلیل هم هست که برخی حامیان اصلاحطلب روحانی برای فرار از هزینههای دولت و عبور از روحانی اقدام کرده و بعد از پنجسال حمایت بیچون و چرا از دولت، زبان به انتقاد گشوده و میگویند دولتی را روی کار آوردیم که مجبوریم صورتمان را با سیلی سرخ کنیم.
نظر شما :