مرتضی مکی در گفتوگو با «وقایع اتفاقیه»:
آمریکا نمیتواند مکانیزه ماشه برای ایران را عملیاتی کند / هرگونه تنش در منطقه یعنی مهاجرت ۳ میلیونی پناهجویان به اروپا / پرونده هستهای ایران مجدد به شورای امنیت نخواهد رفت

روزنامه آنلاین وقایع اتفاقیه: آمریکا به دنبال اجرای مکانیزم ماشه علیه ایران است. اگر این مکانیزم اجرا شود عملا اروپای ها نیز مجبورخواهند شد در منازعه ایران و آمریکا طرف کشور قدرتمندتر را بگیرند. سؤالات زیادی دراینارتباط وجود دارد که برای پاسخ به آنها با مرتضی مکی، کارشناس روابط بینالملل به گفتوگو پرداختیم
* مکانیزم ماشه فعلا بیمعناست
مکانیزم ماشه زمانی معنا و مفهوم پیدا میکند که ایران از برجام خارج شود و تمامی قطعنامههای بینالمللی علیه ایران مجری گردد. برای اجرای این مکانیزم علیه تهران تمامی اعضای شورای امنیت باید بر این نکته تأکید کنند که ایران از برجام خارجشده است اما شرایط امروز جامعه ایران در مقایسه با بعد از برجام تغییر کرده است و مواضع کشورهای اروپایی نیز به نفع ایران است. درنتیجه اروپاییها نیز تاکیدی به اجرای مکانیزم ماشه علیه تهران ندارند.
* اروپا مکانیزم ماشه علیه ایران را اجرایی نمیکند
جمهوری اسلامی ایران بر این نکته تأکید داشته است که تعلیق از اجرای توافق وین در چارچوب برجام صورت گرفته و هیچکدام از دولتهای اروپایی ایران را متهم نکردهاند که از برجام خارج شده. به همین علت با توجه به رفتار اروپاییها با ایران، بعید است در آینده نیز مکانیزه ماشه علیه تهران به رهبری آمریکا قدرت اجرایی داشته باشد.
* گروه برجام و شورای امنیت
سازوکاری که در برجام برای ارجاع موضوع ایران به شورای امنیت پیش بینی شده، اینگونه است که اگر هرکدام از طرفین برجام به تعهدات برجامی خود عمل نکند، در کمیسیونی ویژه این مسئله مورد بحث و بررسی قرار میگیرد و اگر این کمیسیون در مورد نقض تعهدات طرفین برجام به نتیجه نرسد، میتواند مسئله را به شورای امنیت ارجاع دهد. تجمیع اعضای شورای امنیت در کمیسیون برجام نشان میدهد که تصمیم این کمیسیون شبیه به تصمیم شورای امنیت است.
*پرونده ایران به شورای امنیت نخواهد رفت
با توجه به وضعیت منطقه و نگاه اروپاییها به ایران، بعید به نظر میرسد که آنها از تنش در خاورمیانه استقبال کنند. ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت شرایطی را ایجاد خواهد کرد که تمام تلاش کشورهای اروپایی برای حفظ برجام تلاش کنند زیرا هرگونه جنگ در خاورمیانه متوجه دولتهای اروپایی خواهد بود. مقامات اروپایی بهصراحت اعلام کردهاند اگر جنگی در منطقه صورت بگیرد، حدود 3 میلیون پناهجو به اروپا سرازیر خواهد شد این اظهارات نشان میدهد که اروپاییها به تبعات هرگونه درگیری در منطقه توجه دارند و بعید است پرونده ایران را به شورای امنیت ارسال کنند.
نظر شما :