سعید نورمحمدی، عضو شورای مرکزی و رئیس ستاد انتخابات مجلس حزب ندای ایرانیان:
تحریم انتخابات بدنه را سردرگم می کند/عملکرد دولت، کنشگران اصلاحطلب و حتی بدنه اصلاحطلبان را مایوس و بیانگیزه کرده است

روزنامه آنلاین وقایع اتفاقیه: ایده عدم حضور یا حضور مشروط در انتخابات مجلس شورای اسلامی، این روزها هم مثل برخی ادوار گذشته از سوی بعضی فعالان سیاسی حاضر در جریان اصلاحات بیان شده و در حال تئوریزهشدن است. سعید حجاریان و مصطفی تاجزاده اصلیترین کسانی هستند که از حضور مشروط در انتخابات میگویند و ابراز میکنند اصلاحطلبان نباید به هر قیمتی در انتخابات مجلس حضور داشته باشند. از طرفی گفته میشود بخشی از فعالان سیاسی این جریان ازجمله اعضای شورای سیاستگذاری اصلاحطلبان با این ایده مخالفند و حتی برابر آن موضعگیری هم داشتهاند. با این وصف و برای بررسی دقیقتر این مساله با سعید نورمحمدی، عضو شورای مرکزی و رئیس ستاد انتخابات مجلس حزب ندای ایرانیان به گفتوگو نشسته و مواضع این حزب و همچنین وقایع شورای عالی را بررسی کردیم که مشروح آن در ادامه از نظر میگذرد.
برخی فعالان جریان اصلاحطلب بیان میکنند نباید در هر شرایطی در انتخابات آتی مجلس شورای اسلامی شرکت کنیم. اساسا شما بهعنوان فعال سیاسی و عضو شورای مرکزی حزب ندای ایرانیان موافق چنین ایدهای هستید؟
حجاریان و برخی دوستان بهخاطر مساله ردصلاحیتها از حضور مشروط در انتخابات صحبت کردند. این حرف هم برآمده از یک دغدغه است. اصلاحطلبان در چند انتخابات اخیر مجلس مانند زمانی که در انتخابات مجلس دهم در زمان لیست بستن در تهران حتی به تعداد نمایندههای شهر تهران یعنی ۳۰ نفر، کاندیدای تایید صلاحیتشده نداشتند. بهخاطر همین مجبور شدند از افرادی حمایت کنند که بهنوعی حکم هندوانه دربسته را داشتند. یعنی شناخت کاملی از افرادی که میخواستند در لیست بگذارند، نداشتند و صرفا ملاک قرار گرفتن در لیست این شد که برخی کاندیداهای تایید صلاحیتشده به برخی چهرههای اصلاحطلب نزدیک و از سوی آنان تایید میشدند. حتی یکی دو نفر از افراد منسوب به اصولگرایان را در لیست قرار دادند. نتیجه این لیست بستن این شد که برخی افراد ناتوان یا افرادی که نمیشود مسئولیت رفتارشان در مجلس را پذیرفت، در کنار دهها نماینده خوب به مجلس راه یافتند.
حجاریان از این منظر این دغدغه را مطرح کرد که وقتی نمیتوانیم کاندیدایی بدهیم که مسئولیت آن را بپذیریم برای حضور در انتخابات قدری تردید باید کرد. تنها حجاریان و یکی دو نفر دیگر از اصلاحطلبان چنین دغدغهای را مطرح کردند که بیشتر در حوزه نظر طرح شده است.
در حوزه عمل اما شرایط متفاوت است. در این حوزه که محوریتش با شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان است، شرایط به شکل دیگری است و بنا بر شرکت در انتخابات است. چیزی که من امروز از اصلاحطلبان میبینم بنای شرکت جدی در انتخابات دارند، حتی احزابی که بهنوعی مدعی نزدیکی به تفکر حجاریان هستند همین الان برای انتخابات فعال شدهاند و میخواهند در انتخابات شرکت کنند.
حزب ندای ایرانیان هم بهعنوان یک حزب جوان زمانی که تاسیس شد در مرامنامه خود این نکته را اعلام کرد که انتخابات مسالهای نیست که بتوانیم بهراحتی از کنار آن بگذریم و برای آن شرط و شروط بگذاریم. باید از کوچکترین فرصتها برای اصلاحطلبی استفاده کنیم. بهخاطر همین دلیل حزب ندای ایرانیان بهطور مصمم در انتخابات شرکت خواهد کرد. از مدتی پیش هم ستاد انتخابات حزب تشکیل شده و فعالیت را آغاز کردهایم. ما قطعا در انتخابات حضور محکمی خواهیم داشت.
باقی دوستان اصلاحطلب و مشخصا احزاب و شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان هم تا جایی که من در جریان هستم و از جلسات آن اطلاع دارم، همین تصمیم یعنی شرکت در انتخابات را دارند.
این نکته به این معناست که شورای عالی با قوت در انتخابات شرکت میکند؟
قطعا همینطور است. کارگروههای شورای عالی شکل گرفتهاند و یک کارگروه هم با مسئولیت محمود صادقی کار پایش و ارزیابی عملکرد نمایندگان کنونی را آغاز کرده است. این کارگروه مشخص خواهد کرد نمایندگان اصلاحطلب مجلس که با لیست امید وارد مجلس شدهاند، آیا عملکرد رضایتبخشی داشتهاند و آیا این عملکرد مورد تایید اصلاحطلبان بوده یا خیر که براساس آن در بستن مجدد لیست این عملکرد لحاظ شود.
یک اتفاقی سال 90 افتاد. با تمام حرفهایی که زده میشد و اصلاحطلبان با قوت میگفتند در انتخابات شرکت نمیکنیم، خاتمی پای صندوق حاضر شد و نشان داد نگاه متفاوتی به مساله انتخابات نسبت به دیگر اصلاحطلبان دارد. با توجه به این دودستگی در سال 90، آیا عدم حضور در انتخابات میتواند بهنفع جریان اصلاحات باشد؟
قطعا این بهنفع منافع ملی و منافع جربان اصلاحات نیست. ما اگر بخواهیم نهاد انتخابات را با عدم شرکت خود تضعیف کنیم، آسیب آن اول بر منافع ملی و در مرحله دوم برای خود اصلاحطلبان است. برای اینکه نهاد انتخابات در ایران تثبیت شود از مشروطه تاکنون هزینه های فراوانی پرداخت کردهایم، لذا نمیتوانیم با همه ایرادات و انتقادهایی که ممکن است به عملکرد شورای نگهبان یا عملکرد برخی نهادهای دیگر داشته باشیم، انتخابات را به حال خود واگذار کنیم. عدم حضور اصلاحطلبان قطعا برای کشور مضر است. تجربه هم نشان داده اگر یک جریان از انتخابات خارج شود، جریانات بینام و نشان جای آن را خواهند گرفت.
عدم شرکت در انتخابات مجلس کنونی ممکن است در انتخابات 1400 هم اثرگذار باشد و امکان مانور را از اصلاحطلبان بگیرد؟
اصلاحطلبان یک پایگاه اجتماعی دارند، پایگاه اجتماعیای که بهنظر من خیلی قدرتمند است. هرموقع این پایگاه تمامقد وارد انتخابات شده است اصلاحطلبان توانستهاند پیروز انتخابات شوند. هرموقع هم حضور کمرنگی داشتند ناموفق بودند و شکست خوردند. اگر در این انتخابات شرکت نکنیم برای 1400 برای بدنه ما این سوال ایجاد خواهد شد که چه چیزی تغییر کرده که در انتخابات مجلس 98 شرکت نکردیم و در انتخابات ریاستجمهوری 1400 میخواهیم شرکت کنیم. از این منظر ممکن است روی پایگاه اجتماعی اصلاحطلبان تاثیرگذار باشد و این پایگاه را کمی سردرگم کند. از این منظر میتواند موثر باشد.
مانع بزرگی که ممکن است روی رایآوری جریان اصلاحات در انتخابات آتی تاثیرگذار باشد عملکرد دولت است. ارزیابی شما از این وضعیت چیست؟
بله، کاملا درست است. همین الان بخش عمده کنشگران جوان اصلاحطلب و حتی کنشگران غیرجوان اصلاحطلب نسبت به اثرگذاری و تغییر شرایط مایوس شدهاند چون میگویند اگر در انتخابات شرکت کنیم چه چیزی تغییر میکند؟ آیا شرایط زندگی مردم بهتر شده است؟ توانستهایم مطالبات مردم را پاسخ دهیم؟ متاسفانه عملکرد دولت در برخی حوزهها طوری بوده که کنشگران اصلاحطلب و حتی بدنه اصلاحطلبان را مایوس و بیانگیزه کرده است.
چیزی که مشاهده میشود این است که مردم گلایهمندند. این هم بخش قابلتوجه آن ماحصل عملکرد دولت است.
تدبیری دارید برای اینکه بتوانید بدنه را بازسازی کنید؟
اصلاحطلبان خود به جمعبندی نرسیدهاند ولی ما بهعنوان ندای ایرانیان فکر میکنیم باید خیلی جدی با آن بخش از عملکرد دولت که قبول نداریم و فکر میکنیم به ضرر مردم بوده، مرزبندی کنیم و خیلی شفاف درباره آن موضع بگیریم و بگوییم به برخی عملکردهای دولت انتقاد داریم. باید بهطور شفاف بگوییم این بخش از عملکرد دولت را که در آن منافع مردم تامین نشده است، قبول نداریم.
منبع: روزنامه فرهیختگان
نظر شما :