نصرتالله تاجیک در گفتوگو با «وقایع اتفاقیه»:
ترامپ به فروپاشی درونی اعتقاد دارد نه جنگ نظامی / اقدام نظامی علیه ایران موضع شکننده ترامپ را تقویت خواهد کرد / ترامپ سیاستی دو ستونی علیه تهران در نظر دارد

روزنامه آنلاین وقایع اتفاقیه: ترامپ تا قبل از سرنگونی پهباد آمریکایی توسط پدافند ایران سخن از تحریم و درعین حال مذاکره با ایران به میان میآورد اما چند روزی است ادبیات او و برخی از سیاستمداران آمریکایی هیجانیتر شده است و بهصراحت سخن از وجود تمام گزینهها برای حمله به ایران به میان میآورند. برای بررسی بیشتر افزایش تنش بین ایران و آمریکا «وقایع اتفاقیه» با نصرتالله تاجیک دیپلمات و کارشناس مسائل بین المللی به گفتوگو پرداخته که در ادامه میخوانید.
* ترامپ به دنبال جنگ نیست
ترامپ به دنبال عملیات نظامی علیه ایران نیست و صراحتا به فشار اقتصادی بر تهران بهمنظور فروپاشی از درون سخن به میانمی آورد. البته ترامپ بعد از خروج از برجام در انزوای درونی قرار گرفته و درصدد است به هر شکل از این انزوا خارج شود. ترامپ به دنبال مذاکره با ایران است تا بتواند وجاهت بینالمللی برای خود ایجاد کند و همپیمانان سابق آمریکا را که هنوز در برجام باقی ماندهاند را مجاب به خروج از توافق هسته ای کند.
*استراتژی دو ستونه ترامپ علیه ایران
ترامپ سیاست دو ستونه ای را علیه ایران در نظر دارد. از یک طرف فشار به مردم برای فروپاشی درونی ایران را در نظر گرفته و در این راستا برای اینکه ایران را عصبانی کند، دست به اقداماتی میزند تا ایران واکنش انجام دهد تا بر اثر آن اقدام دقیقا در زمینبازی ترامپ بازی کنیم. از طرف دیگر ترامپ سیاست درخواست مذاکره و تحریم را همانند سیاستی که در مورد کره شمالی در نظر دارد ، در مورد ایران اجرا میکند. از این روست که هیچگاه او سخن از کاهش تحریمها به میان نمیآورد و مدام اعلام میکند که به تحریم ایران ادامه میدهیم تا آنها را سر عقل آوریم. البته نوع بازی ایران در ارتباط با مسائل داخلی و تعامل با جامعه جهانی میتواند بر این مسئله تأثیر گذارد.
* جنگ نخواهد شد
باوجود تمامی این فشارها به نظر نمیرسد جنگی بین ایران و آمریکا به وجود آید. زیرا شرایط و ظرفیت واقعی جنگ وجود ندارد. ترامپ معتقد است با افزایش فشار به مردم نیازی به درگیری نظامی ندارد و معتقد است از طریق این فشارها میتواند فروپاشی درونی را کلید زند. تحولات منطقه، تحولاتی چندوجهی است و ممکن است هرلحظه اتفاقی به وجود آید که پیش زمینه ای برای حرکتهای مهمتر در منطقه باشد. منطقه ظرفیت درگیری نظامی بین ایران و آمریکا را ندارد. برخوردهای کوچک و محدود بین ایران و آمریکا بحث دیگری است ازاینرو از منظر سیاسی هیچ گونه تغییری در رویکرد ترامپ در مورد ایران به وجود نیامده است.
* لغو حمله به ایران به خاطر کشته شدن 150 نفر شوخی است
بر فرض اینکه ترامپ حمله به ایران را لغو کرده باشد؛ لغو این حمله به علت کشته شدن 150 نفر غیر واقعی است زیرا دست آمریکاییها به خون مردم جهان آلوده است. اگر لغو حمله ای در کار بوده، به علت توصیههای نظامیان آمریکاست. ادامهدار شدن برخورد نظامی بین ایران و آمریکا علت مهمتری برای لغو این فرمان است. زیرا طولانی شدن درگیری بین این دو کشور منجر خواهد شد که هزینه نظامی به آمریکا تحمیل شود.
* حمله به ایران آرای ترامپ را تحت تأثیر قرارخواهد داد
هرگونه حمله به ایران میتواند آرای ترامپ را در انتخابات آینده تحت تأثیر قرار دهد. به اعتقاد من اگر درگیری بین ایران و آمریکا در دوران ترامپ صورت گیرید موضع شکننده وی را شکنندهتر خواهد کرد. نظامیهای آمریکایی نیز، احتمالا پیشنهاد عدم حمله به ایران را به ترامپ داده اند. اگر لغو دستور حمله به ایران صحیح باشد، موضع نظامی آمریکاییها در مورد پهباد آنها توسط ایرانیها ضعیف است و آمریکاییها نمیتوانند از این مورد دفاع کنند و اجماع عمومی به این منظور علیه ایران ایجاد نشده است کما اینکه بینتیجه بودن جلسه شورای امنیت این مهم را میرساند که آسیب به پهباد آمریکایی حق ایران است وایران حق داشته از امنیت هوایی خود دفاع کند.
مصاحبه کننده: احسان اسقایی
نظر شما :