علیاکبر فرازی:
همراهی اروپا با آمریکا به معنی سناریو واحد علیه تهران است / تحرکات آمریکاییها نشان آمادگی برای برخورد نظامی است / با برخی اقدامات، ایران را در موضع انتقاد قرار نخواهیم داد / در صورت درگیری نظامی، ایران

روزنامه آنلاین وقایع اتفاقیه: روز گذشته بعدازاینکه هواپیمای بدون سرنشین جاسوسی به حریم ممنوع هوایی ایران ورود کرد، پدافند قدرتمند سپاه پاسداران ایران پاسخ دندانشکنی به این تجاوز داد بعد از آن ترامپ اعلام کرد که قصد درگیری با ایران را داشتیم اما 10 دقیقه مانده به آغاز این درگیری، منصرف شدم. برای بررسی عمیقتر این موضوع «وقایع اتفاقیه» با علیاکبر فرازی دیپلمات و تحلیلگر مسائل بینالمللی به گفتوگو پرداخته که در ادامه میخوانید.
* فراز و نشیب روابط ایران و آمریکا
روابط ایران و آمریکا در زمان ترامپ، فراز و نشیب متعددی داشته است و بعد از خروج آمریکا از برجام، این فراز و نشیب افزایشیافته و در مواقعی اوج گرفته است. آخرین اتفاق قابلذکر بحث ساقط شد پهباد آمریکایی توسط نیروهای نظامی ایران است. آمریکاییها بالافاصله بهدروغ اعلام کردند که این پهباد در فضای بینالمللی مورد هدف قرارگرفته و طبیعی است که ایرانیها هم اعلام کنند که این پهباد به مرزهای هوایی ایران وارد شده است.
* عدم درگیری نظامی دیگر قطعیت ندارد
ایجاد تنش بین ایران و آمریکا این پرسش را ایجاد میکند که آینده به کدام سمت خواهد رفت. اینکه بعدازاین حادثه در داخل اعلام شود که آمریکا دنبال تحرکات نظامی نیست، دیگر مانند گذشته قطعیت ندارد و باید بااحتیاط بیشتری به این قضیه نگاه کرد که آمریکاییها در حال تکمیل یک پازل علیه ایران هستند. واقعیت آن است که آمریکای ترامپ آهسته – آهسته به بحث ایران هراسی دامن میزند و مسئله اصلی که خروج از برجام توسط ترامپ است را به آهستگی به حاشیه میبرد.
*مواظب جنگ رسانه ای آمریکاییها باشیم
در این جنگ رسانهای، رسانههای بینالمللی در کنار آمریکا قرار دارند و در حال شکل دادن افکار عمومی غربیها علیه جمهوری اسلامی ایران هستند. باید با هوشیاری بیشتری با قضا نگریست. اینکه با قطعیت کامل اعلام شود که آمریکا به دنبال جنگ نیست، شاید از این به بعد چنین تحلیلی القا رسانه ای باشد و بازیسازی روانی آمریکاییها باشد تا ایران را درگیر چنین تفکری کنند.
* همجهتی آمریکا و اروپا علیه تهران
تحرکات اخیر نشان میدهد آمریکاییها نهتنها آماده درگیری احتمالی میشوند بلکه متحدان خود را نیز در سطوح تصمیم گیران با خود همراه کرده و افکار عمومی غربیها را هم با خبرسازیها و مانورهای تبلیغاتی جهت میبخشند. موضعگیری انگلستان و آلمان در این رابطه را نباید فراموش کرد. اینکه بعد از این اتفاق آلمانیها و انگلیسیها بدون تأمل و ذرهای درنگ حرف مقامات آمریکا را تکرار میکنند، نشان میدهد که قول و قرارهایی برای تقسیمکار و پشتیبانی از اهداف آمریکا به وجود آمده دارد. اینکه اینستکس که کف مطالبات ایران است را به یک بازی امروز و فردا تبدیل میکنند اما در حمایت از مواضع آمریکا بدون ذرهای تأخیر موضعگیری میکنند، نشان میدهد آمریکاییها و اروپاییها در حال همجهت شدن هستند.
*سخنان موگرینی کلام آخر اروپا نیست
چندان نباید خوشبینانه به گفتاردرمانیها و سرویسهای گفتاری اروپاییها دلخوش کرد. گفتار خانم موگرینی کلام آخر اتحادیه اروپا نیست. آمریکاییها درصدد هستند اقدام غیرقانونی خود را به حاشیه برده و به ایران هراسی دامم زنند.
*کبریت طرف سوم به انبار باروت منطقه
فاکتور مهمی که باید در این زمینه موردتوجه قرارداد، عامل سوم تعیینکننده این دعواست. هرلحظه ممکن است این عوامل سوم مستقیم و غیرمستقیم دست به عملی بزنند که طرفین را در مقابل یکدیگر قرار دهند. تاریخ معاصر و جنگهای ویرانگر نشان میدهد که همواره عوامل سوم و ناشناخته نقش بارزی در این مواقع ایفا میکنند. قطعا جمهوری اسلامی ایران خواهان جنگ نیست اما نباید غافل بود که به طریق دیگر و از سوی دستها و عوامل پنهانی خصوصاً از سوی اسرائیلیها و اعراب این کبریت به انبار باروت منطقه انداخته نشود
*شاید نیاز به تلفن قرمز باشد
ایران و آمریکا باید سازوکاری را تعریف کنند تا طرف سوم نتواند از عدم ارتباط بین ایران و آمریکا سوءاستفاده کرده و به قول ایرانیها از آب گلآلود ماهی بگیرند. در بسیاری از موارد در بین دو کشور متخاصم و در حال جنگ هم مشاهده شد است که تلفنهای قرمزی وجود داشته تا موارد حساس و خطرناک را به اطلاع یکدیگر برسانند. من دانش نظامی ندارم اما سؤال این است آیا بهتر نیست که چنین ارتباطی بین دو طرف برای مواقع حساس و خطرناک وجود داشته باشد تا طرفهای سوم از خلأ این مورد سود استفاده نکرده و موفق به جنگافروزی نشوند؟
*رفتار غیر همگون آمریکا، کاملاً همگون است
اگر آمریکاییها به دنبال جنگ نیستند، باید ترتیبی اتخاذ کنند که بر عوامل و کشورهای دستنشانده خود اشراف داشته باشند که آنها دست به عمل احمقانهای نزنند. اخیرا پیامی که از سوی ترامپ شنیده شد این بود که آمریکا قصد دارد از خاورمیانه بیرون رود. این خبر باید از سوی ایران مورد استقبال قرار گیرد. جمهوری اسلامی باید اعلام کند که آماده همکاری با هر کشوری در جهت صلح و ثبات است کما اینکه ایران برای مقابله با داعش و ایجاد صلح و ثبات منطقهای وارد مبارزه با داعش شد اما درعینحال باید مواظب بود رفتارهای بهظاهر غیر همگون آمریکاییها در یک کانتکس همگون در حال حرکت است و آنهم به فراموشی سپردن قضیه خروج آمریکا از برجام و جهت دادن انگشت اتهام بهسوی ایران است. از این رو هر گفتار مثبتی در این راه میتواند خنثیکننده باشد. گفتار مثبت لزوما به معنی تأیید نیات طرف مقابل نیست بلکه در معنای دور کردن و اجتناب از موضع اتهام است.
* ایران خواهان صلح و ثبات در منطقه است
این امید وجود دارد که جمهوری اسلامی حسن نیت نشان دهد تا سایر کشورها نیز متقاعد شوندکه ایران نفعی از درگیری منطقه نمیبرد گرچه اگر مورد تجاوز قرار گیرد، درس سختی به متجاوزین خواهد داد اما باید دید چه کسانی از آشوب در منطقه سود میبرند. قطعا جمهوری اسلامی ایران از آشوب در منطقه سود نمیبرد و حاضر است همکاری لازم با همسایگان در جهت صلح و ثبات منطقه را پیگیری کند.
مصاحبه کننده: احسان اسقایی
نظر شما :