نمایش ناقص مجلس برای عبور از جنگ اقتصادی

نویسنده نسترن دقیقی
روزنامه آنلاین وقایع اتفاقیه: یکشنبه هفته جاری 63 نفر از نمایندگان مجلس طرح دو فوریتی برای تامین کالاهای اساسی ارائه کردند تا از گردنه گرانی های این ماهها عبور کنیم، اما این طرح نمایشی بیش نبود چرا که کلیات طرح مذکور روز گذشته در کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات و امروز در صحن علنی مجلس از سوی نمایندگان رد شد و از دستور کار دستگاه قانون گذاری خارج شد.
بر اساس این طرح دولت موظف است حداکثر ظرف مدت دو ماه از تاریخ ابلاغ این قانون، شبکه توزیع کالاهای اساسی مورد نیاز خانوارها را با استفاده از تعاونیهای مصرف کارگری، کارمندی و روستایی، فروشگاههای زنجیرهای، واحدهای صنفی منتخب و اتحادیه های مربوط؛ به گونه ای ساماندهی کند که نیازهای اساسی خانواده ها با قیمت مورد تایید سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان و بر اساس نرخ ارز ترجیحی در اختیار آنها قرار گیرد. اولویت نیز با تأمین کالا از محل تولیدات داخلی است.
اعضای کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس طرح دو فوریتی تامین کالاهای اساسی را به دلیل بار مالی رد کردند، در صحن علنی نیز مخالفان مطرح کردند که طرح جو منفی به جامعه القا می کند از این جهت تلاش کردند کلیات آن رای نیاورد.
قاسم میرزایی نیکو در مخالفات با طرح دو فوریت تامین کالاهای اساسی گفت: هر چند نیاز و توجه به معیشت مردم بر عهده همه آحاد جامعه است و هیچ کسی با معیشت مردم و تسهیل آن مخالف نیست اما باید بدانید که این موارد در حیطه وظایف دولت است. اگر دولت یارانه را در راستای تنظیم بازار، اشتغال و مواردی از این دست هزینه کند؛ بهتر خواهد بود، نباید طرحهایی مطرح شود که به رانت دامن زده و ما را به عقب برگرداند.
همچنین شهروز برزگر بیان داشت: اگر بخواهیم به مردم کمک کنیم باید بعد نظارتی خود را تقویت کنیم، متأسفانه همه فسادها از فاصله نرخ ارز ایجاد میشود که اکنون نیز نرخ ارز ترجیحی مشکلات عدیده را ایجاد کرده است.
وی با تأکید بر اینکه صاحبان رانتها وصل به لابیهای قدرت هستند، تصریح کرد: دولت وظیفه دارد که در این راستا وارد عمل شود اما اگر در این زمینه کوتاهی صورت گیرد مجلس به وظیفه نظارتی خود عمل کرده و مقابل آن میایستد.
غلامعلی جعفرزاده ایمن آبادی همچنین تاکید کرد: این طرح مخالف اصل 52 قانون اساسی بوده و تأکید بر آن بر فساد و رانت میافزاید. ارائه چنین طرحهایی قانوننویسی نیست، وی تصریح کرد: توزیع کالاهای اساسی چه ربطی به مجلس دارد، ما قانون به اندازه کافی داریم از این رو نباید فساد دیگری در جامعه ایجاد کنیم.
اما در مقابل برخی نمایندگان از طرح دفاع کردند، سید تقی کبیری در دفاع از طرح تامین کالاهای اساسی، گفت: یکی از طرح هایی که در طول 4 ماه گذشته متناسب با نیازهای جامعه تدوین و مطرح شد طرح تامین کالاهای اساسی است که دو فوریت آن با رأی بالایی در صحن به تصویب رسید.
وی تاکید کرد: در حال حاضر مردم مشکلات متعدد اقتصادی و معیشتی داشته و روز به روز به دلیل سوءمدیریت ها فشار بر اقشار مردم افزایش پیدا می کند، طرح تامین کالاهای اساسی فشارهای اقتصادی بر مردم را کاهش داده و این طرح ناظر بر توزیع کالا میان مردم است.
در ادامه جبار کوچکی نژاد نیز عنوان کرد: در حال حاضر مردم در جنگ اقتصادی با دشمن بوده و وظیفه مجلس در این باره تعیین تکلیف مشکلات اقتصادی است اما این طرح بار مالی دارد.
همچنین حمیده زرآبادی نیز به عنوان مخالف گفت: اقشار کم درآمد و ثابت درآمد مانند کارگران و معلمین آسیب پذیر بوده و متاسفانه دولت برنامه ای برای تامین کالاهای اساسی آن ها ندارد بنابراین مجلس باید در این زمینه ورود کند.
وی تاکید کرد: در طی ماه های گذشته نمایندگان صحبت های بسیاری در خصوص نوسانات نرخ ارز، خودرو، مسکن و سکه داشتند اما در خصوص کالاهای اساسی صحبتی انجام نشده و شرایط توزیع کالا در جامعه قابل قبول نبوده و مدیریت ها ناکارآمد است.
پس از آنکه نمایندگان در موافقت و مخالفت با کلیات طرح دو فوریتی تامین کالاهای اساسی صحبت کردند، محمد باقر نوبخت با انتقاد از طرح مجلس بیان داشت: در شرایط ویژهای هستیم. مطلعید که برای گذر از تکانهای که به اقتصاد وارد شد و بخشی از اقتصاد را تحت تاثیر قرار داد، نیاز به ساز و کارهای مختلفی داریم، به همین دلیل مقام معظم رهبری شورای عالی هماهنگی اقتصادی سه قوه را تشکیل دادند. این شورا مستمرا در حال بررسی مسائل روز کشور است. یکی از مسائلی که این شورا تشخیص داد یافتن روشی جبرانی برای مردم و مصرف کنندگان، تولیدکنندگان و پیمانکاران بود.
رییس سازمان برنامه و بودجه افزود: با تکلیف این شورا، سازمان برنامه و بودجه اقداماتش را انجام داد و گزارش خود را برای روسای کمیسیونهای اقتصادی و برنامه و بودجه و مرکز پژوهشهای مجلس و برخی دستگاههای دیگر، فرستاد اما به نظر میرسد نمایندگان هنوز نمیدانند که دولت پنج بسته و ۱۲ برنامه را برای گذر از این شرایط تهیه کرده است که باید در جلسهای مفصل این بستهها و برنامهها به اطلاع نمایندگان برسد.
وی از اختصاص ۳۰ هزار میلیارد تومان بودجه برای اجرای برنامهها و بستههای اقتصادی دولت خبر داد و گفت: ۱۳ میلیارد دلار از این مبالغ برای ۲۵ قلم کالای اساسی، دارو و نهادههای کشاورزی اختصاص خواهد یافت که معادل ریالی آن ۱۷هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان است که ۷۵۰۰ میلیارد تومان این مبلغ به ۵ قلم کالا اختصاص خواهد یافت. دولت در حدود ۲۹ تا ۳۰ هزار میلیارد تومان بودجه برای اجرای برنامهها و بستههای تهیه شده اختصاص داده است.
رییس سازمان برنامه و بودجه تاکید کرد: حق بود مجلس بنده را دعوت میکرد تا برنامههای دولت را برای نمایندگان تشریح می کردم تا با یک قیام و قعود برای کشور تصمیم گیری نشود. البته مطالعات دولت، طبقه بندی است اما این حق نمایندگان است که در این باره اطلاع داشته باشند.
نوبخت طرح مجلس را موجب ایجاد انحصار در توزیع کالاهای اساسی دانست و بار دیگر از برنامههای دولت برای عبور از شرایط نابسامان اقتصادی سخن گفت و افزود: دولت برای همه نیازمندان طرح و برنامه دارد. شما هر لحظه که اراده کنید میتوانید این طرح را مجددا به جریان بیندازید اما اجازه دهید دولت طرح ها و برنامه هایش را برای مدیریت بازار اجرا کند و شما هم نظارت داشته باشید.
پس از نمایش ناقص در مجلس کلیات این طرح به رای نمایندگان گذاشته شد که نمایندگان با ۸۶ رای موافق، ۹۸ رای مخالف و ۸ رای ممتنع از مجموع ۲۰۰ نماینده حاضر با آن مخالفت کردند، باید گفت که همین نمایندگان روز یکشنبه 11 شهریور با 159 رأی موافق، 24 رأی مخالف و 4 رأی ممتنع از مجموع 221 نماینده حاضر در جلسه یا دو فوریت طرح تامین کالاهای اساسی موافقت کرده بودند.
نظر شما :