ریتم قلب، ضربآهنگ زندگیست

وقایع اتفاقیه: قلب برای پمپاژ خون به اندامهای بدن و رساندن اکسیژن و مواد مغذی به رگهایی باز نیاز دارد که در اثر بیماری گرفتگی عروق کرونر رگهای بدن دچار تنگی و گرفتگی میشوند و هنگامی که این گرفتگی کامل شود، ایست قلبی ایجاد میشود. محققان هنوز به دنبال راههایی برای بهبود سلامت افراد مبتلا به بیماری گرفتگی رگهای قلب هستند. با توجه به اهمیت این موضوع، گفتگویی با دکتر صفا دشتی زاده، متخصص و جراح قلب انجام دادهایم که در ادامه میخوانید:
چه اتفاقی در بدن باعث گرفتگی رگهای قلب میشود؟
پروسه گرفتگى عروق از سنین پایین شروع و بهتدریج زیاد میشود در خیلى از افراد این حالت بدون علائم پیشرفت میکند تا به نقطه حاد و انسداد عروق منجر گردد. براى شناسایى عوامل خطرزا باید انجام آزمودنهای دورهای قند، کلسترول، غلظت خون، تری گلیسیرید، اسید اوریک و نوار قلب انجام شود.
چه عواملی باعث گرفتگی رگهای قلب میشود؟
در واقع پروسه گرفتگى عروق با رسوب چربى در دیواره قلب شروع شده و به دنبال آن پلاکتهای خون در حال گردش روى پلاک چربى نشسته و تولید لخته میکنند و بهتدریج میتواند کلسیم نیز بر روى آن رسوب نماید که در نهایت منجر به تنگى و انسداد عروق میگردد.
علائم و نشانههای گرفتگی رگهای قلب چیست؟
گرفتگی رگ قلب معمولاً با علائم و نشانههای زیر رؤیت میشود:
گرفتگى عروق میتواند سبب درد قفسه سینه با انتشار به دست چپ ، بالاى شکم، فک و یا پشت، تنگى نفس، تپش قلب، سرگیجه و ضعف، حالت تهوع و استفراغ و عرق سرد نمایان شود. دردهای قفسه سینه همراه با سوزش در مدت زمان بیشتر از ۳۰ دقیقه مهمترین علامت گرفتگی رگهای قلب است. همه دردهایی که مداوم هستند، منشأ قلبی ندارد.
چه روشهای در درمان گرفتگی رگهای قلب وجود دارد؟
درمان به سه بخش اصلى تقسیم میشود:
درمان دارویى در صورت خفیف بودن تنگى عروق
درمان از طریق انژیوپلاستى که شامل انجام اتساع عروق با بالون یا رفع تنگى با استنت است
جراحى قلب باز و پیوند عروق
بیماریها مرتبط با گرفتگی رگهای قلب چیست؟
بیماریهای مرتبط شامل:
دیابت ، افزایش کلسترول و تری گلیسیرید ، فشارخون بالا ، مصرف دخانیات ، چاقى میتواند زمینهساز گرفتگى عروق قلب باشد.
چگونه از گرفتگی عروق قلبی پیشگیری کنیم؟
محدود کردن مصرف نمک، کنترل فشار خون و دیابت و وزن، کاهش مصرف چربى، ورزش مستمر، قطع مصرف دخانیات و مصرف غذاهاى دریایى میوه و سبزیجات و خشکبار و ... میتواند باعث کاهش شانس درگیرى عروق قلب شود.
عوامل خطرساز چه زمانی و چگونه ظهور میکنند؟
عوامل خطرساز که قبلاً برشمرده شد هر کدام میتواند در هر سنى ظهور و باعث سرعت بخشیدن به روند گرفتگى عروق گردد.
بیمارانی که مبتلا به گرفتگی عروق هستند چه داروهایی برایشان تجویز میشود؟
داروهاى بازکننده عروق، تنظیمکننده ضربان ، کاهنده کلسترول ، رقیقکننده خون و بعضى داروهاى دیگر میتواند در کنترل موارد خفیف بسیار کمککننده باشد.
آیا بهجز مصرف دارو، روشهای جراحی هم برای درمان بیماری مؤثر است؟
انژیو پلاستى معمولاً زمانى انجام میشود که تعداد عروق درگیر زیاد نباشد و یا تنه اصلى شریان کرونر چپ درگیر نباشد و یا محل تنگى بر سر محل دوشاخه شدن عروق نباشد و یا در بیمارانى که تحمل جراحى را ندارند و یا قبلاً جراحیشدهاند قابلاستفاده است
جراحى قلب باز در بیماران دچار تنگى شدید و تعداد تنگیهای متعدد درگیرى تنه اصلى چپ و یا محل دوشاخه شدن و ... صورت می گیرد، که به دو روش جراحى بروى قلب تپنده و یا با متوقف کردن حرکت قلب و استفاده از دستگاه قلب و ریه اصطناعى انجام میشود.
تداوم مراقبت از بیماری چقدر طول میکشد؟
درمان بهموقع با هرکدام از روشهای ذکرشده میتواند بعد از مدتى بیمار را به نزدیک ظرفیت واقعى جسمى و اجتماعى برساند که البته به نسبت نوع درمان مدتزمان بهبود متفاوت خواهد بود.
آیا زندگی با بیماری گرفتگی رگهای قلب باعث ازکارافتادگی فرد میشود؟
تنگى عروق مادامی که شدید نباشد باعث کاهش توان فعالیتى جسمى و جنسى بیمار میگردد و هرچه میزان آن بیشتر شود بیمار از توان کمترى برخوردار خواهد بود و در صورت بروز سکته میتواند منجر به ازکارافتادگی و درنهایت مرگ گردد.
نقش مسائل عاطفی و حمایت روحی به چه میزان در بهبود بیماری مؤثر است؟
در شرایط فعلى استرس جزو عوامل خطر اصلى محسوب میشود که میتواند حتى بدون گرفتگى و تنها با ایجاد اسپاسم عروق باعث بروز علائم و مشکلات شود از طرفى بعد از انجام درمان به هریک از روشهای ذکرشده حمایت عاطفى بیمار نقش بسزایى در بهبود بیمار خواهد داشت.
آیا تغییر سبک زندگی برای سلامتی قلب مؤثر است؟
تغییر سبک زندگى به میزان قابلتوجهی از ریسک ابتلا به بیمارى قلبى میکاهد و شامل تغییر شکل تغذیه و کاهش مصرف غذاهاى چرب و پرنمک و افزایش مصرف مواد تازه ویتامینها و انتى اکسیدانها، افزایش میزان تحرک و فعالیت مثبت ورزشى، کاهش استرس و توقف مصرف دخانیات است.
حرف آخر:
در پایان با توجه به اهمیت تشخیص و درمان این بیمارى به علل احتمال ایجاد از کار افتادگی و عوارض شدید مثل سکته قلبى و یا از کار افتادگی عضله قلب به دنبال سکته و حتى پارگی دیواره قلب لازم دیده میشود که تغییر فرهنگ اجتماع در نگاه به پیگیرى ، پیشگیرى و درمان بیمارى تنگى عروق کرونرى مدنظر قرار بگیرد.
نظر شما :