افزایش مهاجرت تحصیلی به ترکیه

بهرام صلواتی عضو هیات علمی موسسه مطالعات جمعیتی وزارت علوم و مدیرگروه مهاجرت پژوهشکده سیاستگذاری علم و فناوری وصنعت دانشگاه صنعتی شریف در گفت و گو با خبرنگار سرویس جامعه وقایع اتفاقیه، در تشریح اقبال ایرانیان برای مهاجرت به ترکیه گفت: پس از تحولات منطقهای دهه اخیر در سوریه و عراق و گشایش کانال پناهجویی ترکیه، تعداد ایرانیانی که بهعنوان پناهجو در این کشور ثبت شده، افزایش چشمگیری داشته است.
وی افزود: با توجه به دادههای مهاجرتی سازمان ملل متحد، تعداد ایرانیان در ترکیه ۸۳ هزار نفر گزارش شده است، ولی این آمار در پایگاه داده دوجانبه بانک جهانی برای سال ۲۰۱۷ در ترکیه ۳۶هزار نفر اعلام شده است. به نظر میرسد آمار ثبت شده بانک جهانی بدون احتساب تعداد ایرانیان در ترکیه در حالت انتظار و بهصورت پناهجویی است.
صلواتی در ادامه به افزایش ناگهانی مهاجرت به ترکیه اشاره و تصریح کرد: در سال ۲۰۱۸ تعداد مهاجران ایرانی که وارد ترکیه شدند افزایش ناگهانی در مقایسه با سال ۲۰۱۷ داشت. در سال ۲۰۱۸ ایران در جایگاه پنجم مهاجرت به ترکیه بوده است. این جهش ناگهانی، در خرید خانههای ترکیه از سوی ایرانیان هم به چشم میخورد. تا سالهای ۲۰۱۵،۲۰۱۶ و ۲۰۱۷ رتبه ایرانیان در خرید خانه در کشور ترکیه هشتم بود، ولی در سالهای ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ ایرانیان دومین خارجیانی بودند که در ترکیه خانه خریدند. آمارهای سه ماه اول سال ۲۰۲۰ نشان میدهد ایرانیان به جای عراقیها در رتبه اول خرید خانه در ترکیه نشستهاند.
مدیر رصد خانه مهاجرت ایران ترکیه را یکی از مهمترین کشورهای خاورمیانه دانسته و اظهار کرد: این کشور در سالهای اخیر، مقصد مهاجرتی بسیاری از کشورهای منطقه مانند عراق، سوریه، افغانستان، آذربایجان، ازبکستان و ایران بوده است. تعداد جمعیت مهاجران ایرانی در ترکیه طی سالهای ۱۹۹۰ تا ۱۹۹۵ حدود ۴۵ درصد کاهش داشته و پس از آن تا سال ۲۰۱۰ افزایش کمی پیدا کرده است. اما از سال ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۵ تعداد جمعیت ایرانیهای ساکن ترکیه، با افزایش قابل توجهی روبه رو بوده است و افزایشی ۱۶۷ درصدی داشته و ۷/۲ برابر شده است.
صلواتی افزود: این روند افزایش با شدتی کمتر تا سال ۲۰۱۹، با افزایش حدود ۱۱۱ درصد نسبت به سال ۲۰۱۵ ادامه یافته و ۱/۲ برابر شده است. در پایگاه داده سازمان ملل تعداد مهاجران در ترکیه علاوه بر سرشماری بر اساس محل تولد به طور مستقیم با آمار تعداد افراد در وضعیت پناهجویی یا وضعیتهای مشابه جمع میشود. یکی از علل افزایش ناگهانی تعداد ایرانیان در ترکیه در سالهای اخیر همین امر است.
مدیر رصد خانه مهاجرت ایران در ادامه با اشاره به آمار مربوط به تعداد مهاجران با تابعیت ایرانی که وارد ترکیه شدهاند، تصریح کرد: ایران در سال ۲۰۱۶ پس از عراق، افغانستان و سوریه، چهارمین کشوری بوده است که شهروندانش به ترکیه مهاجرت کرده اند. ایران در سال ۲۰۱۷ در جایگاه هفتم و در سال ۲۰۱۸ در جایگاه پنجم قرار دارد.
به گفته وی جمعیت شهروندان ایرانی در ترکیه از سال ۲۰۱۵ همواره روندی صعودی داشته است، ولی در سال ۲۰۱۸ افزایشی ناگهانی یافته ونسبت به سال ۲۰۱۷ با افزایشی ۱۴۴ درصدی همراه بوده است. گفتنی است در مجموع ایران پس از عراق، افغانستان، سوریه و آلمان پنجمین کشوری است که شهروندانش اقامت ترکیه را دارند.
صلواتی با اشاره به آمار وزارت داخلی ترکیه تصریح کرد: ایرانیان با اخذ ۲۳۹۵ مجوز اقامت خانوداگی (رتبه دهم) و ۲۵۶۵ مجوزکار (رتبه دهم) در سال ۲۰۱۸ و ۴۴۵۶ اقامت دانشجویی (رتبه چهارم) در سال ۲۰۱۷ جزء ۱۰ کشور اول از این سه بعد در ترکیه بوده اند.
عضو هیات علمی موسسه مطالعات جمعیتی وزارت علوم در پایان اظهار کرد: تعداد خرید خانه توسط شهروندان ایرانی در سالهای ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۷ تعداد خرید خانه تقریبا ثابت است. اما در سال ۲۰۱۸ این عدد با جهشی ناگهانی نسبت به سال ۲۰۱۷ افزایشی ۳۶۱ درصدی داشته است و این روند افزایشی در سال ۲۰۱۹ هرچند با شیبی ملایمتر ادامه دارد.
انتهای پیام/
نظر شما :