وقایع اتفاقیه گزارش میدهد
آدرس غلط مجلس برای افزایش نرخ باروری

سرویس جامعه وقایع اتفاقیه، آزمایشات غربالگری مجموعه ای از تست های خون و سونوگرافی هستند که به منظور بررسی سلامت جنین و غربالگری گروه های پرخطر از لحاظ بیماری های عفونی، سندروم داون و برخی دیگر از نقایص ژنتیکی و ناهنجاری های فیزیکی در ماه های مختلف بارداری انجام می شود. با انجام این آزمایش ها و قطعی بودن معلولیت، اجازه سقط جنین به خانواده داده می شود.
اما دو روز قبل کبری خزعلی رئیس شورای فرهنگی اجتماعی زنان در شورای عالی انقلاب فرهنگی در توئیتی از موافقت مجلس شورای اسلامی برای لغو غربالگری اجباری زایمان خبر داد و نوشت: "عرض تبریک به مادران و پرسنل خدوم وزارت بهداشت بالاخره با تلاش برخی از نمایندگان انقلابی مجلس اجبار به غربالگری توسط مادر و پزشکان با تجویز های غیراستاندارد وغیرمتقن علمی (که باعث قتل جنین می شد) برداشته شد.
حالا دیگر هیچ پزشک و مادری مجبور به غربالگری و کشتن جنین نیست. اما این مطلب واکنش های متفاوتی داشت و در نهایت خزعلی این مطلب را از صفحه خود پاک کرد. حسینعلی شهریاری، رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس یازدهم، در این باره گفته است که مجلس هیچ مصوبهای در این زمینه نداشته است.
این بحثها در کمیسیون ویژه جمعیت و تعالی خانواده طرح شده که سه عضو مشترک با کمیسیون بهداشت و درمان مجلس نیز دارد، اما هنوز این مساله تصویب نشده است.
شهریاری درباره این موضوع افزود: این مساله در حد پیشنهاد است و میگوید اجبار به این مساله حذف شود، اما مادرانی که مایل به انجام این کار هستند یا دکتر متخصص برای آنها چنین امری را لازم میداند کماکان میتوانند غربالگری را انجام داده و این پیشنهاد هنوز هم تصویب نشده است.
*هدف از غربالگری ایجاد حاملگی امن بوده است
صدیقه حنطوش زاده متخصص زنان و زایمان فلوشیپ طب مادر و جنین (پریناتولوژی) در این باره به خبرنگار وقایع اتفاقیه گفت: میزان فرزند آوری در جامعه به نسبت قبل خیلی کاهش پیدا کرده و باید علت این موضوع پیدا کرد نه اینکه فقط تشویق به فرزند آوری کنیم. الان مردم تمایلی به بچه دار شدن ندارند و باید مشکلات آنها را حل کنیم.
حنظوش زاده در ادامه غربالگری جنین گفت: این آزمایشان لغو نشده است. جامعه علمی مخالف لغو این موضوع هستند. غربالگری برای راحت شدن خیال والدین از سالم بودن بچه است و هدف ایجاد یک حاملگی امن بوده است. خیلی از مردم از ترس بچه ناقص به دنیا آوردن حامله نمی شدند و با این کار به آنها اطمینان می دادیم. پیش از این حق سقط برای جنینی که معلول و دچار مشکل بود تا 18 هفتگی داده شده بود.
این متخصص زنان و زایمان اظهار کرد: مخالفان مدعی هستند که ما باعث شدیم مردم بچه خود را سقط کنند. مادر بارداری که ترس از به دنیا آوردن بچه معلول را دارد اگر غربالگری نشود خودش بچه را سقط می کند در صورتی که اگر غربالگری انجام شود احتمال سالم بودن بچه خیلی بالا است. در 99 درصد موارد انجام غربالگری نتیجه معلولیت منفی و در یک درصد نتیجه آزمایشات مثبت است در حالی که امروزه این 99 درصد را نادیده و فقط به همین یک درصد توجه می کنند. اگر دولت می خواهد مشکل دارها بمانند به مردم اعلام کند.
*تصمیم گیری درباره بودن یا نبودن غربالگری یک مسئله علمی است
ناهید خداکرمی رییس انجمن علمی مامایی ایران درباره حذف غربالگری جنین به وقایع اتفاقیه گفت: مجلس نمی تواند درباره مسائل مربوط به سلامتی به تنهایی تصمیم بگیرد و قطعا کسی که می تواند درباره غربالگری نظر قطعی بدهد کارشناسان این رشته و وزارت بهداشت هستند.
خداکرمی ادامه داد: اما نکته ای که باید به آن توجه کرد این است که از سال 90 که بحث کاهش نرخ باوروری مطرح شد «که البته مسئولان خودشان متوجه نشدند و اگر سازمان ملل هشدار نمی داد هشدار ما کارشناسان این حوزه را کسی نمی شنید» نسخه های متعددی برای بهبود نرخ باروری پیچیده شد. از جمله این اقدامات تدوین سند جمعیت بود که بسیار مهم بود ولی به اینها عمل نشد.
هم اکنون مجلس می خواهد قانونی که در آن تمهیداتی برای تشویق خانواده ها به فرزندآوری وجود دارد را تدوین کند. اما ما واقعا مسائل مهمی که باعث کاهش نرخ رشد جمعیت و باروری شده است را کنار گذشته و روی غربالگری و سقط های ناشی از موارد مثبت تمرکز کرده ایم.
*سالانه 12 هزار سقط داریم
به گفته این مقام مسئول، بر اساس آمار سازمان پزشکی قانونی سالیانه حداکثر 12 هزار مورد تقاضای سقط داریم در حالی که در مقابل سالی حدود 200 هزار جوان تحصیل کرده از کشور می روند. چرا برای این گروه کاری نمی کنیم. مجلس باید اهم و فی الهم کند الان مسئله مهم ما که باعث کاهش نرخ جمعیت شده خروج سرمایه انسانی است. جوانی که باید وارد چرخه اقتصادی و اجتماعی کشور شده و خانواده تشکیل دهد دارد از کشور می رود. ما این مسائل را رها کرده ایم و به چرایی اینکه چرا کشور برای بسیاری جذابیت زندگی و کار و تحصیل ندارد توجه نمی کنیم. در 9 ماهه ابتدایی امسال 3 هزار پزشک تقاضای خروج از کشور را داشته اند.
*در شرایط فعلی مرفهین جامعه هم بچهدار نمی شوند
خداکرمی با اشاره به اینکه چرا به این مسائل توجه نمی کنیم ادامه داد: تمام این مسائل به مشکلات اجتماعی باز می گردد و اقتصاد در مرحله دوم است. بسیاری از کسانی که مرفه هم هستند بچه دار نمی شوند، دلیلشان نداشتن آزادی، نگرانی از وضعیت اجتماعی و محدودیت های موجود است. این افراد رفتن از کشور را ترجیح می دهند.
او ادامه داد: ما اگر عشق به سرزمین را در دل کودکانمان تقویت کنیم و شیوه تربیتی را در مدارس از حالت دستوری خارج کرده و به خانواده ها اعتماد کنیم و بگذاریم خانواده ها کودکان خود را جوری تربیت کنند که دوست دارد و آموزش و پرورش هم فقط امکانات تربیت و پرورش آنها را برای سواد آموزی و زندگی اجتماعی فراهم کند و عشق به کشور را در آنها ایجاد کند نباید این تعداد خروج سرمایه را داشته باشیم. در 6 ماهه 2020 حدود 6 هزار ایرانی فقط در ترکیه خانه خریدند که سرمایه های انسانی ما هستند که در حال از دست رفتن هستند و همه بر غربالگری تمرکز کرده اند.
*سطحی ترین، بی ربط ترین و بی اهمیت ترین مسائل را بزرگ جلوه می دهیم
وی اظهار کرد: همیشه سطحی ترین، بی ربط ترین و بی اهمیت ترین مسائل را بزرگ جلوه داده و آنها را تبدیل به مشکل می کنیم و مسائل اصلی را رها می کنیم. اصلا توجه نمی کنیم که جوان ما چه می خواهد. به جای اینکه مجلس انقدر وقت بگذارد که غربالگری باشد یا نباشد این مسائل را بر عهده وزارت بهداشت بگذارد اما به جای آن در قوانین اجتماعی و اقتصادی بازنگری کند و از سرمایه های انسانی و اقتصادی حمایت کند. امروز نه سرمایه دار و نه یک زن جوان احساس امنیت ندارد و نگاه ها به خوشبختی به آن سوی مرزهاست درصورتی که اگر قوانین تسهیل شود و صدای مردم شنیده شود خوشبختی در همین کشور است.
رییس انجمن علمی مامایی ایران گفت: کسی صدای جوان ایرانی را نمی شنود که چرا دوست ندارد ازدواج کند؟ چرا دوست ندارد بچه دار شود؟ و چرا دوست دارد از کشور برود؟ مجلس باید به دنبال پاسخ به این سه سوال مهم باشد و برای رفع این چرایی تلاش کند و سایر مسائل را به خانواده ها بسپارد. حق یک زن ایرانی این است که انتخاب کند می خواهد بچه معلول داشته باشد یا نمی خواهد. نمی توانیم به این زن دستور بدهیم.
*نباید به زنان ایرانی بی احترامی کنیم
به گفته این مقام مسئول، نباید در تمام امور مردم مداخله کرد. کانون های علمی کشور هستند که باید بگویند غربالگری باید باشد یا خیر؟ داریم به زنان ایرانی بی احترامی می کنیم و به کوچکترین مسائل شخصی و اجتماعی آنها کار داریم ولی فراهم کردن امکانات زندگی برای مردم را رها کرده ایم و دائم به دنبال کنترل کردن یک جوان و خانواده هستیم. باید به این شیوه نگاه به مسائل کشور و مسائل اقتصادی اجتماعی کشور پایان بدهیم.
خداکرمی افزود: مادری که برای نگهداری از یک بچه معلول در حصر و حرج می افتد نباید او را مجبور کنیم که فرزند معلول داشته باشد. غربالگری یک مسئله شخصی خانواده است و از نظر علمی هم باید منتظر جواب جامعه علمی کشور بود.
انتهای پیام/
نظر شما :