تاثیرات استخراج بیتکوین در زندگی مردم در گزارش وقایع اتفاقیه
خاموشی خانههای ایرانیان در پی خیز ارزهای مجازی

سرویس اقتصادی وقایع اتفاقیه ـ بیت کوین و سیستم مالی غیرمتمرکز این ارز دیجیتال، در پی بحران جهانی اقتصاد در سال ۲۰۰۸ و بیاعتمادی سپردهگذاران به بانکها و مؤسسات مالی به وجود آمد.
بیتکوین یک شبکه و ارز پرداخت جدید است؛ تراکنشهای این شبکه به صورت همتا به همتا و بدون نیاز به واسطهها انجام میشوند؛ این بدان معناست که برای انجام تراکنشها نیاز به نهادهای متمرکز مانند بانک یا موسسات دیگر وجود ندارد.
بنا بر گفته مایک کو (Mike Co)، اقتصاددان برجسته، طبق آمار و ارقام اعلام شده ،بیت کوین بهزودی توانست برمبنای اهداف اولیه خود پیش رفته و جای خود را در بین افراد مختلف در سرتاسر جهان باز کند و به رقیبی جدی برای ارزهای قدرتمند جهان تبدیل شود.
این پیشبینی درست از آب درآمد و فرایند استخراج ارزهای دیجیتال در قالب صنعت «ماینینگ» طرفداران خود را به ویژه در میان کشورهایی که از خدمات بانکی بینالمللی بیبهره هستند یافته و مراکزی را برای تولید این ارزها اختصاص داده و آن را «فارم» نامیدند.
در صنعت ماینینگ، نفت و گاز به انرژی برق و در نهایت به محصول ارز دیجیتال تبدیل میشود و دستاورد آن به عنوان یک پول مجازی برای مبادلات مالی قابل بهرهبرداری است.
موضوع ماینینگ (استخراج ارزهای مجازی) پیش از این در کشور ما و در میان مردم عادی موضوعی ناشناخته بود اما به لطف قطعیهای مکرر برق، اخبار و شایعات مرتبط با آن به صدر اخبار رسید و حالا همه مردم در جریان اخبار مرتبط با بیتکوین هستند چرا که اثرات ناشی از کمبود حاملهای انرژی در وهله نخست مردم و زندگی روزمره آنها را تحت تاثیر قرار داده است.
نکته قابل توجه در این میان، این است که سخنگوی صنعت برق استفاده غیرمجاز از برق را برای استخراج بیت کوین را تایید کرده است. «مصطفی رجبی مشهدی» در این باره می گوید: وزارت نیرو خود را برای تامین برق مراکز مجاز استخراج رمز ارز متعهد میداند و در عین حال از همه راهکارها برای شناسایی استفاده کنندگان غیرمجاز از برق نیز بهره میگیرد.
در عین حال سخنگوی صنعت برق با بیان اینکه مصرف غیرمجاز برق توسط استخراجکنندگان ارزهای مجازی از عوامل افزایش مصرف برق در کشور است، گفت: بیش از ۳۰۰ مگاوات برق غیر مجاز توسط استخراج کنندگان ارزهای مجازی مصرف میشود.
وی افزود: ارزانی نرخ برق در کشورمان نیز عامل دیگری در افزایش علاقمندان به استخراج رمز ارزها شده است.
*تولید هر واحد بیت کوین نیازمند ۷۲ هزار کیلوات برق است
طبق برآورد اعلامی، تولید هر واحد ارز مجازی «بیت کوین» نیازمند صرف ۷۲ هزار کیلووات برق که این میزان معادل مصرف برق ۲۸ مشترک است.
قیمت ارزان برق در ایران در مقایسه با سایر کشورها باعث شده تا سرمایهگذاری گستردهای توسط داخلی و خارجیها در این صنعت نوپا، پرمصرف و پرابهام در کشورمان انجام و هزاران دستگاه ماینر (استخراج) به صورت قاچاق و غیرقانونی روانه کشورمان شود.
از طرف دیگر، افزایش روز افزون قیمت این نوع ارز، پای تعداد بیشتری از افراد را برای استخراج رمز ارز به این صنعت باز کرده و همین امر سبب شده عده ای مقصر اصلی افزایش مصرف برق این روزهای کشور را استخراج کنندگان رمزارز ها بدانند و بخشی از افزایش آلایندگی هوا را به آنها نسبت دهند.
واین درحالی است که متولی اصلی برق کشور مان فقط کسانی که به صورت غیر مجاز از برق برای استخراج رمز ارزها استفاده می کنند مقصر می داند.
حالا که استفاده غیرمجاز از برق برای مسئولان محرز شده، نکته عجیب این است که باز هم مردم به عنوان مقصر اصلی معرفی شده و تاوان این بیتدبیری ها را میپردازند چرا که حتی پس از مشخص شدن این مساله باز هم مازوت در ریههای مردم است و تاریکی به خیابان ها، معابر و منازل رسیده و مسئولان برای معرفی فرصتطلبان استخراج بیت کوین جایزه تعیین کرده اند و این قسمت را نیز به آنها سپرده اند گویی هیچ امکانی برای یافتن این متخلفان ندارند.
مساله مهمتر این است که مطمئنا افزایش بیسابقه نرخ بیت کوین علاوه بر مضراتی که در جامعه به جا گذاشته است قطعا اثرات به مراتب بدتری را بر پیکر نحیف اقتصاد کشور و در نهایت جیب مردم وارد خواهد کرد امید است مسئولان ذیربط در این عرصه از هماکنون در اندیشه چارهای برای برون رفت از این معضل باشند.
از مضرات استخراج بیتکوین می توان به اتلاف سرمایه های ملی کشور که باید صرف تولید کالا شود، اشاره کرد؛ یک صاحب مزرعه کشف بیت کوین، ابتدا ارز حاصل از صادرات کالا را صرف واردات ماینر کرده و نخستین تیشه را بر پیکر اقتصاد می زند. خسارت دوم مربوط به نیروی برقی می شود که باید برای چرخاندن موتورهای تولید و تامین رفاه جامعه استفاده شود اما در این فرایند صرف کشف این رمزهای بهادار میشود.
تبدیل کارخانههای کشور به مزارع بیت کوین و تعطیلی تولید یکی دیگر از مشکلات استخراج بیت کوین در کشور است چرا که پیش از این نیز بسیاری از صنایع و کارخانجات کشور به دلایل رشد ارز با تعطیلی و خانه نشینی کارکنان خود مواجه شد چرا که کارخانه های مولد جای خود را به سوله های کشف رمز داده اند.
تهدید اقتصاد ملی بزرگترین خطری است که بیت کوین و ارزهای مجازی برای کشور به دنبال دارند اما علاوه بر این عدم اتصال شبکه بانکی ایران به نظام مالی دنیا، عدم امکان پرداخت این ارز در بازارهای بینالمللی، عدم آشنایی فعالان اقتصادی ایران از نحوه استفاده از بیتکوین از دیگر مخاطراتی است که می طلبد کارشناسان و مسئولان ذی صلاح در این خصوص ورود کرده و در این خصوص راهکارهایی را اتخا کنند تا در آن مقطع نیز دچار سردرگمی نشده و طبق رویه موجود مردم متحمل اثرات نامطلوب ناشی از آن نشوند.
انتهای پیام/
نظر شما :