هزینه‌های تصمیمات ارزی مجلس در معیشت مردم

۱۶ دی ۱۳۹۹ | ۱۱:۵۰ کد : ۱۴۰۹۴ تیتر یک اقــتــصــادی
بنا بر نظر کارشناسان، بخشی از مواد اولیه تولیدکنندگان وارداتی است و همین عامل موجب می شود تا این نرخ اثرگذاری مستقیم بر قیمت تمام‌شده کالاها داشته باشد و با توجه به کاهش قدرت خرید مردم و افت تقاضا، تولیدکنندگان هم با مشکل مواجه خواهند شد. 
هزینه‌های تصمیمات ارزی مجلس در معیشت مردم

سرویس اقتصادی وقایع اتفاقیه ـ طی سالهای گذشته به سبب نبود برنامه ای مشخص و مدون در بخش حفظ ارزش پول ملی و از طرفی هم حرکت نقدینگی به سمت بازارهای غیر مولد سکان ارزش گذاری در دست بازار ارز قرار گرفت و هر روز با نوسانات آن، شاهد افت و خیز قیمت در دیگر بازارها بودیم. 

بحث چند نرخی بودن دیگر مشکلی بود که موجب تشدید این هرج و مرج در بازار ارز شد و زمینه ای را ایجاد کرد تا هیجان و لذت سوداگری بیش از گذشته در این بازار رونق گیرد. 

بحث تک نرخی شدن نرخ ارز از سالهای گذشته تا به امروز در اکثر قریب به اتفاق جلسات مطرح بوده اما تاکنون به این حرف جامه عمل پوشیده نشده است. 

نکته قابل توجهی که در لایجه بودجه سال 1400 به چشم می خورد همین مورد تک نرخی شدن نرخ ارز است اما اینکه چه عددی برای ارزش گذاری ارز در نظر گرفته شود موضوعی است که مورد بحث و بررسی است.

احمد امیرآبادی فراهانی، عضو کمیسیون تلفیق لایحه بودجه ۱۴۰۰ در این خصوص گفت: طبق تصمیم کمیسیون تلفیق لایحه بودجه ۱۴۰۰ ارز در سال آینده تک نرخی شده بر اساس مصوبه 13 دی ماه این کمیسیون نرخ ارز دربودجه سال آینده که در حال حاضر براساس سامانه نیما حدود ۲۶ هزار تومان است به ۱۷ هزار و پانصد تومان کاهش می‌یابد.

براساس اظهارات کارشناسان و فعالان بازار، نوسانات نرخ ارز تاثیر مستقیم و لحظه‌ای بر قیمت کالا دارد به طوریکه برخی از فروشندگان کالا در زمان فروش محصول خود ابتدا با بررسی نرخ ارز و محاسبه آن، قیمت تمام شده خود را به خریدار اعلام می کنند.

*همتی: نرخ 17500 تومانی مبنای محاسباتی ندارد 

در همین راستا چندی پیش همتی رئیس بانک مرکزی در  واکنش به مصوبه کمیسیون تلفیق درخصوص تعیین نرخ تسعیر ارز با بیان اینکه رسمیت دادن به نرخ تسعیر ۱۷۵۰۰ تومان را به صلاح اقتصاد نمیدانم، گفت: مبنای محاسباتی آن مشخص نیست.

*تورم افزایش می یابد

عبدالخالق سجادی کارشناس بانکی در گفت و گو با خبرنگار وقایع اتفاقیه در خصوص نرخ 17500 تومانی اظهار کرد: شک نداشته باشید که این نرخ سبب رشد تورم در کشور و بروز مشکلات عدیده برای دولت بعدی خواهد شد و دولت سیزدهم احتمالا با انبوهی از بدهی و معوقات باید شروع به فعالیت کند. 

وی بیان کرد: در نظر داشته باشید بخشی از مواد اولیه تولیدکنندگان وارداتی است و همین عامل موجب می شود تا این نرخ اثر گذاری مستقیم بر قیمت تمام شده کالاها داشته باشد و با توجه به کاهش قدرت خرید مردم و افت تقاضا، تولیدکنندگان هم با مشکل مواجه خواهند شد. 

برخی دیگر هم بر این باورند که تک‌نرخی شدن نرخ ارز می تواند اثرمثبتی بر بازار و اقتصاد داشته باشد. 

*تک‌نرخی شدن ارز به سوداگری‌ها دامن می‌زند

غفوری کارشناس بانکی با اشاره به اینکه طی سالهای گذشته وجود چند نرخ در بازار سبب ایجاد رانت و فساد شده است، به وقایع اتفاقیه گفت: طی یکسال گذشته بیش از 30 میلیارد دلار از کشور خارج شده که وجود چند نرخ در بازار یکی از اصلی ترین عوامل این چالش است.

وی ادامه داد: در برخی از موارد شاهد بودیم افراد با استفاده از ارتباطاتی که از آن بهره مند بودند اقدام به دریافت دلار 4200 تومانی کردند در صورتی که اصلا فعالیتی در اقتصاد نداشته و محصولی به بازار عرضه نکرده اند.

این کارشناس بانکی اشاره کرد: تجربه نشان داده است که تخصیص ارز به درستی صورت نگرفته و هرکسی که توانسته ارز را با نرخ دولتی گرفته اما آن را با نرخ آزاد در بازار عرضه کرده است و همین عامل سبب ایجاد مشکل برای مصرف کننده شده است. 

وی با تاکید بر اینکه تک نرخی شدن ارز نتیجه ای مطلوب به دنبال دارد توضیح داد: باید این نکته را یاآور شویم که حتما ساختاری اطلاعاتی نظارتی مبتنی بر فناوری در نظر گرفته شود تا علاوه بر شفاف سازی، مشخص شود چه کسی چه مقدار و برای چه کاری ارز دریافت کرده و آیا آن را بازگردانده یا خیر؟ این امر سبب می شود تا دیگر شاهد رانت و فساد در این بازار نباشیم. 

غفوری در ارتباط با نرخ 17500 تومانی بیان کرد: نرخ گذاری باید واقعی باشد و از یک مبنای مشخص علمی بهره ببرد.

برخی از کارشناسان بر این باورند که تعیین این نرخ، بیشتر برای تامین کاستی های دولت بوده و امر می تواند بخشی از بدهی ها و معوقات دولت را تامین کند. 

این نکته را هم باید یادآور شد که باتوجه به کاهش چشمگیر ارزش پول ملی، تعیین این نرخ می تواند انگیزه ای برای سوداگرانی باشد که با عنوان صادرکننده بیشتر به دنبال سودجویی هستند تا تامین نیاز داخل، لذا این موضوع سبب می شود تا بخش قابل توجهی از تولیدات داخلی به جای بازارهای داخلی به سمت بازارهای خارجی تغییر جهت بدهند.
 

انتهای پیام/

کلید واژه ها: تک نرخی شدن ارز مجلس شورای اسلامی ارزش پول ملی


نظر شما :